Lietuva - per mažas taikinys teroristams?

Švedija dar negali atsigauti po sukrėtimo, kai praėjusį šeštadienį mirtininko sprogdintojo išpuolis vos nesibaigė daugybės aukų žūtimi. Lietuvos viešojoje erdvėje pasipylė diskusijos, ar mums negresia tapti teroristų taikiniu.

Juk, kaip ir dauguma Vakarų valstybių, dalyvaujame antiteroristinėje operacijoje ir remiame JAV paskelbtą kovą su terorizmu? Nacionaliniu saugumu besirūpinantys žmonės ir institucijos guodžia: kol kas galime būti ramūs.

Pastuksenkime į medį

Premjeras Andrius Kubilius pirmadienį pareiškė, kad kova su terorizmu svarbi ir Lietuvos saugumui. "Galime dėkoti Dievui ir pastuksenti į medį, kad tos nelaimės, tos tragedijos, kurios vyksta kitose pasaulio šalyse ir sostinėse, ir ne tokiose tolimose,  nevyko, nevyksta ir, tikėčiausi, nevyks Lietuvoje", – sakė A.Kubilius.

Anot jo, XXI a. viena didžiausių problemų – terorizmas, todėl ir lietuviai negali lengviau atsipūsti, o privalo dar aktyviau dalyvauti veiksmuose, kurie užkirstų kelią šioms grėsmėms egzistuoti.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) šiuo metu nemato pagrindo siūlyti kelti teroro akto grėsmės lygį. VSD spaudos skyriaus atstovai dienraštį patikino: reaguojant į Švedijoje įvykusius teroro aktus, departamentas sustiprino tam tikrų objektų ir procesų stebėseną ir bendradarbiavimą su partneriais Europoje.

"Lietuvoje teroristų kėsinimosi objektais gali tapti Lietuvos Respublikos piliečiai, institucijos, ypatingos svarbos infrastruktūros objektai, užsienio valstybių nuosavybė, Lietuvoje esantys užsieniečiai ir Lietuvos piliečiai, esantys užsienyje. Be to, Lietuvos Respublika gali būti naudojamasi kaip tranzitine valstybe teroristinių grupių nariams skverbtis į kitas ES valstybes, rengtis vykdyti teroro aktus užsienio valstybėse", – aiškino VSD atstovai.

Išskirtinė padėtis

Artimųjų Rytų specialistas Egdūnas Račius įsitikinęs, kad šiuo metu didesnių grėsmių Lietuvos saugumui nėra.

"Jau nuo 1991-ųjų galėjome atsidurti teroristų taikiklyje, tačiau nebuvo jokių incidentų, – šiuo klausimu E.Račius laikosi tvirtos pozicijos ir nėra linkęs spėlioti, kas gali atsitikti ateityje. – Atrodytume juokingai tiek ES, tiek NATO partnerėms, jeigu nepriklausytume tai stovyklai, kuri kovoja su tarptautiniu terorizmu.“

Anot politologo, Lietuva yra unikali. "Mes esame visiškai nereikšminga valstybė ir visai nesvarbu, kas čia įvyks Lietuvoje, niekas nepasikeis tarptautinėje arenoje. Mūsų dalyvavimas vienoje ar kitoje okupacijoje ar koalicijoje yra absoliučiai bereikšmis tų žmonių, kurie sprogdinasi, akyse", – tikino E. Račius.

Jis laikosi nuomonės, kad lietuviai išskirtiniai. "Neturime savarankiškos politikos užsienyje, kur būtų galima mums prisiūti kokias nuodėmes. Mes esame unikalūs, kad esame provincijų provincija ir mumis nesidomės", – aiškino ekspertas.

Mūsų apsauga nematoma

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas tokią vieną geriausio Lietuvoje islamo žinovo E.Račiaus nuomonę linkęs kritikuoti.

"Teroristų vykdomiems išpuoliams šalies dydis neturi jokios įtakos. Išpuoliai vykdomi dėl rezonanso, o kadangi mes esame ES ir NATO valstybė, tad rezonansas būtų gana didelis, – aiškino NSGK pirmininkas. – Todėl valstybės ir imasi priemonių, kad šios terorizmo grėsmės būtų minimalizuotos."

Anot jo, valstybės, gavusios informacijos, kad vienoje Europos šalių galbūt bus įvykdytas išpuolis, visada suveikia tam tikri mechanizmai: sustiprinamos valstybės sienos, apie grėsmę informuojamos atitinkamos institucijos. "Tačiau šios pastangos retai matomos visuomenės nariams, nes čia – ne Afganistanas", – sakė A.Anušauskas.

Anot A.Anušausko, grėsmė, kad Lietuva gali būti užpulta, visada egzistavo, tačiau, ar toks pavojus realus, informacijos nėra.


Šiame straipsnyje: terorizmasterorizmo grėsmė

NAUJAUSI KOMENTARAI

siberia

siberia portretas
Gaila kad per maza Lietuva teroristam, o galetu koki seima truputeli padrebint, na nesmarkiai nors kad trusikeliai spalva pakeistu, ot istoriju prikurtu......:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

vardenis

vardenis portretas
nebūkime tokie tikri. Ir Lietuvoje yra musulmonų ir kitokių ateivių, kurių mintys neperskaitomos, todėl, kaip žinote, teroristams mažų taikinių nėra. Ir aš nenusiraminčiau ir kitų neraminčiau, o akylai stebėčiau tų Lietuvoje laikinai gyvenančių ali babų migraciją, susibūrimo vietas ir ypač atvykusių iš musulmoniškų kraštų. Patikėkite, jie yra priešai visam pasauliui ir visas pasaulis yra jų priešas.

R

R portretas
i prezidentura ir seima galietu paleist po raketa beveik visi Lietuvos gyventojai pasakytu aciu
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių