LVAT kreipėsi į ES Teisingumo Teismą dėl lietuvių kalbos reikalavimo tarptautinei mokyklai

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) kreipėsi į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą (ESTT) išaiškinimo, ar Europos Sąjungos (ES) teisei neprieštarauja be jokių išimčių privačiose tarptautinėse mokyklose dirbantiems mokytojams ir administracijai Lietuvoje taikomas reikalavimas mokėti valstybinę kalbą.

LVAT nagrinėja administracinę bylą, kurioje už užmokestį mokymo paslaugas išimtinai anglų kalba teikianti ugdymo įstaiga skundėsi Valstybinės kalbos inspekcijos skirtu nurodymu, kad mokytojai, direktorė ir jos pavaduotoja ugdymui išlaikytų lietuvių kalbos egzaminą arba pateiktų dokumentus, patvirtinančius nustatytą kalbos mokėjimo kategoriją.

Kaip skelbia LVAT, bylą nagrinėjančiai teisėjų kolegijai kilo abejonių, ar be jokių išimčių privačiose tarptautinėse mokyklose dirbantiems mokytojams ir administracijai Lietuvoje taikomas reikalavimas mokėti valstybinę kalbą, kai nesudaroma galimybė atsižvelgti į jokias įstaigos veiklos specifiškumą lemiančias aplinkybes, atitinka ES teisę.

Teisėjų kolegija šią savaitę nusprendė kreiptis į ESTT su prašymu priimti prejudicinį sprendimą ir atsakyti į klausimus dėl tokio reikalavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
juk durniai įstatymu nesupranta reikia kad jiem kažkas nurodytu o nurodo tas kas valdo ir naikina ja kaip valstybę.

tai ir ISM

tai ir ISM portretas
Tas idiotiškas reikalavimas liečia? Jame dirbantiems dėstytojams lietuvių kalba reikalinga nebent įsigytų vietinį šunį, Nes dėstymas ir susikalbėjimas su studentais tik anglų kalba.

Svečias

Svečias portretas
Komentatoriams, rekomenduočiau atidžiau skaityti: mokymo įstaiga paslaugas teikia išimtinai anglų kalba. Reikia džiaugtis, jei mokykloje moko specialistai, kuriems tai yra gimtoji kalba. Tokiu principu turėtume mokyti vaikus lietuvių kalbos nelietuviškose mokyklose.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių