Ugdymo įstaigose – pažeidimai dėl maitinimo: „sustresavo“ moterys

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kasmet tikrina ugdymo įstaigų valgyklas. Deja, pažeidimai dažnai kartojasi, o kartais specialistai randa ir itin grubių. Štai vienos Šiaulių progimnazijos vadovui teko aiškintis dėl įtartinose vietose rastų maisto produktų. Anot valgyklos vedėjos, moterys per patikrinimą supanikavo ir maistą paslėpė.

Kad ugdymo įstaigose tiekiamas maistas būtų kokybiškas, periodiškai VMVT. Dažniau į mokyklą ar darželį tikrintojai vyksta tik gavę skundą.

„Patikrinimai atliekami vieną kartą per metus ir šiais metais jau Šiaulių apygarda patikrino apie 30 ugdymo įstaigų“, – kalbėjo Šiaulių VMVT skyriaus vedėja Daiva Kazlauskienė.

Deja, kartais specialistai randa ne tik aibę trūkumų, bet ir grubių pažeidimų. Štai vienoje Šiaulių progimnazijų tikrintojų akį patraukė buitinėse patalpose paslėpti maišai su maistu, vienas buvo ir lauke.

„Ant spintelės buvo sudėtos dvi dėžutės po 800 g sūrio „Džiugas“. Taip pat tiesiog ant žemės rado indą, apdėtą kartoninėmis dėžėmis“, – pasakojo D. Kazlauskienė.

Mokyklos vadovas tikina, kad virėjos maistą slapstė ne tam, kad jį vėliau pavogtų.

„Ir vedėja taip sakė, ir aš tikiu jomis, kad sustresavo moterys. Išsigando ir vietoje to, kad paliktų tas prekes ant prekystalio ar kažkur spintoje – išmetė už durų“, – tikino Šiaulių Jovaro progimnazijos direktorius Arvydas Kukanauza.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Iki šiol dėl maisto ruošos mokykloje nebuvo gauta jokių įspėjimų ar skundų.

„Bendruomenė – ir mokytojai, ir mokiniai, ir tėvai – džiaugiamės jos darbu ir produktai geri, patiekalai skanūs, neturėjome didesnių nusiskundimų“, – pasakojo A. Kukanauza.

Vadovas valgyklos vedėjos neatleido, nors ši ir buvo įsibaiminusi, kad įstaigai užtraukė gėdą. Tiesa, moteriai teks atlyginti mokyklai padarytą žalą.

„Vedėja kompensuos iš savo atlyginimo. Vedėjai už nepriežiūrą, už rastus trūkumus, skirtas įspėjimas. Susitarėme, kad dirbsime toliau“, – kalbėjo A. Kukanauza.

Kadangi už maitinimą mokykloje atsakingas įstaigos vadovas, jam taip pat kliuvo nuo savivaldybės.

„Direktorius yra įspėtas, kad esant pasikartojantiems pažeidimams bus sprendžiamas klausimas ir dėl jo darbo santykių“, – įspėjo Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė.

Kol vieni rastus trūkumus naikina, kiti džiaugiasi puikiais VMVT įvertinimais.

„Patį nuoširdžiausią „ačiū“ noriu pasakyti valgyklos vedėjai Simonai ir visai jos komandai. Mūsų ūkio dalies vedėjui, mūsų visuomenės sveikatos specialistei už tai, kad mes valgykloje turime sveiką, švarią, jaukią aplinką“, – dėkojo Šiaulių Saulėtekio gimnazijos direktorė Jūratė Rimkuvienė.

Deja, trūkumų per patikrinimą specialistai dažniausiai randa, tik jie smulkesni ir ištaisomi.

„Vis dar lieka švaros ir higienos pažeidimai. Pasitaiko, kad porcijos būna mažesnės negu priklauso, taip pat naudojami produktai, kurie vaikams negalimi naudoti“, – teigė D. Kazlauskienė.

Anot VMVT, didžiausią dėmesį maitinimui turi skirti ugdymo įstaigos vadovas, kuris ir atsako už maitinimo organizavimą.

Esant įvairiems pažeidimams, gavus signalus, pirmiausiai yra vertinama vadovo veikla.

Jei reikia, savo darbuotojus direktorius gali tikrinti pats ir taip išvengti tarnybų užfiksuotų pažeidimų.

„Esant įvairiems pažeidimams, gavus signalus, pirmiausiai yra vertinama vadovo veikla. Aiškinamasi, kas buvo padaryta, kas buvo nepadaryta, kodėl yra šie pažeidimai“, – aiškino E. Minkuvienė.

Grubūs pažeidimai balandžio pradžioje nustatyti viename Klaipėdos darželyje.

Inspektoriai maisto produktų rado ant žemės ir kitose netinkamose vietose.

Taip pat nustatė, kad vaikams buvo tiekiamos per mažos porcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

N

N portretas
Pastebėta,į kraują,įaugęs sovietinis vogimas,na gal,bet tada net ta valstybė nenukentejo,nes visko buvo sociai,ir pavogdavo smulkmę,o dabar ponai iškarto milijonais nugvelbia.

Giliai

Giliai portretas
Į kraują įaugęs sovietinis noras vogti

Košmaras

Košmaras portretas
Siaubas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių