Mažųjų idėjų išsipildymas – mūsų rankose!

  • Teksto dydis:

Vasara jau persirito į antrą pusę, tad laikas pagalvoti apie artėjančius naujus mokslo metus. Apie tai, ar visi mokiniai galės tinkamai jiems pasiruošti, ar rugsėjo pirmąją išlydėsime juos pilnomis kuprinėmis, ar visi jie po pamokų gaus šiltus pietus. Dėl šios priežasties Maltos ordino pagalbos tarnyba (MOPT) skelbia vaikų paramos akciją „Mažoj širdelėj – didelės idėjos“, kurios metu sunkiai gyvenančių šeimų vaikams bus renkamos lėšos ir mokykliniai reikmenys.

Per metus – du nauji centrai

Šiuo metu maltiečiai yra įkūrę 12 vaikų dienos centrų ir 2 atvirus jaunimo dienos centrus. Visus juos lanko net daugiau nei planuota vaikų iš socialines ar finansines problemas patiriančių šeimų. O tokių šeimų Lietuvoje nemažėja ir, kaip bebūtų gaila, vaikai į dienos centrus prašosi ne tik dėl įdomių užsiėmimų, o dažniausiai tam, kad gautų pavalgyti. Per vienerius metus – nuo vienos vaikų paramos akcijos iki kitos – atidaryti du nauji vaikų dienos centrai. Abu Žemaitijoje – Užventyje ir Telšiuose.

Praėjusių metų spalio 12 d. duris atvėrusį Užvenčio vaikų dienos centrą lanko 32 mokiniai nuo 7 iki 11 metų amžiaus. Buvo planuota priimti tik 25 vaikus. To priežastys įvairios – vieni mažieji nori saugiai palaukti vyresnių brolių ar sesių, kad po to kartu grįžtų autobusu namo, kitus priimti paprašė seniūnija, nes iškilo grėsmė, kad vaikai bus paimti iš šeimos. Pasak centro mokytojos Vilmos Baškienės, Užventis – nedidelis miestelis, visi vienas kitų bėdas žino. Žino apie jas ir mokyklos valgyklos moterys. Jos, ruošdamos maltiečių centro vaikams pietus, pagamina tiek porcijų, kiek reikia, – jei pritrūksta vieną kitą sriubos lėkštę papildomai prideda ar skalsiau padalina.

Telšiuose maltiečių vaikų dienos centras atidarytas tik šių metų birželio 2 d. Jis kitoks – centrą lanko dvi vaikų pamainos. Nuo 8 val. ryto iki pietų būna mažieji – nuo 2 iki 7 metų vaikučiai, o po 12 val. jau renkasi mokiniai. Socialinės rizikos šeimų vaikai prieš pamokas atveda jaunesnius brolius ir sesutes pas maltiečius, po mokslų ateina patys, visi kartu pavalgo ir sotūs gali keliauti namo, kur maisto dažnai niekas nė negamina. Taip čia auga visų amžiaus grupių vaikai. 

Palaiko pagalbos vaikams iniciatyvą

Visuose maltiečių dienos centruose vaikais rūpinamasi kaip šeimoje. Čia jie mokomi elementarių higienos, bendravimo įgūdžių. Pavyzdžiui, Telšių centre auklėtojos pačios perrengia vaikus žmonių paaukotais švariais drabužiais, o nešvarius skalbia turima sena skalbimo mašina. Jos taip pat paskatina vaikus iš namų atsinešti senus drabužius ir išsiskalbti centre. Kelmėje vasaros metu (centrai veikia ir per atostogas) vaikai eina valgyti į miesto valgyklą, kur neretai tenka vaikus paskatinti valgyti naudojant įrankius.

Maltiečiai dėkoja visoms miestų ir miestelių bendruomenėms, kurios labai palaiko vaikų dienos centrų veiklą ir prisideda kuo gali – tai koks ūkininkas su vienu kitu maišu bulvių užsuka ar menininkas savo paslaugas pasiūlo. Džiugina atsakingi jaunų žmonių poelgiai – Tauragėje viena jaunavedžių šeima vestuvių proga svečiams pasiūlė nešti ne gėles, o mokyklines priemones, kurias paaukojo Tauragės maltiečių vaikų dienos centrui.

Kviečia į renginį

Pernai maltiečių akcijos „Mažoj širdelėj – didelės idėjos“ metu mokslams bei edukacijai skirtų reikmenų paaukota už beveik 12 tūkst. eurų. Taip pat 5 tūkst. eurų lėšų vaikų maitinimui ir priežiūrai. Parama iškeliavo į 33 Lietuvos vietoves – ne tik į maltiečių vaikų dienos centrus, bet ir į šalies specialiąsias vaikų ugdymo įstaigas, krizių centrus, pasiekė maltiečių globojamas daugiavaikes šeimas, našlaičius.

Rugpjūčio 31 d. 11.30 val. paramos akcija kartu su šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota socialinio saugumo kampanija „Už saugią Lietuvą“ kviečia į renginį S. Daukanto aikštėje.

Čia siūloma ateiti su dovanomis vaikams, atsivesti savo mažuosius, pakviesti bendraklasius atšvęsti naujų mokslo metų pradžią. Bus netikėtų vaišių, linksmybių, muzikos ir sporto.

Pernai panašus renginys sulaukė vilniečių dėmesio – buvo aukojamos knygos, žaislai, užrašų knygelės, rašikliai ir net šachmatai.

Laukia paramos

Maltiečių paramos vaikams akcija vyks nuo rugpjūčio 1 d. iki rugsėjo 30 d. Norintiems paaukoti mokyklinių reikmenų organizatoriai gali atvežti dėžių ir pastatyti įmonėje. Daiktus galima pristatyti ir į maltiečių biurą Gedimino pr. 56B, Vilniuje, ar kreiptis organizaciją savo mieste, taip skambinti  telefonu (8 5) 249 7304.

Pinigus aukoti galima trumpuoju numeriu 1490 (2 eurai) ar internetiniame tinklalapyje.Taip pat lėšas galima pervesti į Maltos ordino pagalbos tarnybos banko sąskaitą: LT29 4010 0424 0397 4431 (paskirtis: vaikams).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių