O. Scholzas: Vokietija perduos Ukrainai trečiąją sistemą „Patriot“ ir sistemas IRIS-T bei „Gepard“

Netrukus Berlynas suteiks Ukrainai papildomų oro gynybos sistemų bei tikisi, kad prie Vokietijos iniciatyvos prisidės ir kitos šalys, pareiškė kancleris Olafas Scholzas.

Jis sakė įžanginę kalbą antradienį Berlyne prasidėjusioje Ukrainos atkūrimo konferencijoje.

„Per artimiausias savaites ir mėnesius pristatysime trečiąją sistemą „Patriot“, taip pat sistemą „Iris-T SLM“, sistemas „Gepard“, raketas ir artilerijos amuniciją“, – sakė O. Scholzas ir paragino susirinkusiuosius prisidėti prie Vokietijos iniciatyvos „visais įmanomais būdais“ stiprinti Ukrainos oro gynybą.

O. Scholzas vadino Vokietijos ir Ukrainos pasirašytą saugumo sutartį garantija Ukrainoje dirbantiems ar planuojantiems dirbti verslo vadovams.

Jis sakė, kad prekyba tarp dviejų šalių ne tik nesumažėjo, bet ir gerokai išaugo, lyginant su prieškariniu lygiu.

Pasak jo, Ukraina užima pirmąją vietą pasaulyje pagal Vokietijos vyriausybės teikiamas garantijas naujoms investicijoms.

Kancleris pabrėžė, kad šiandieninė konferencija yra trečioji nuo plataus masto karo pradžios, bet pirmoji Kyjivui gavus šalies kandidatės į Europos Sąjungą (ES) statusą. „Kai kalbame apie Ukrainos atsigavimą, kalbame apie būsimos naujosios ES narės atsigavimą“, – pridūrė politikas.

Pasak O. Scholzo, Ukrainos atkūrimo pastangos turėtų prasidėti jau dabar, o „Ukrainos ir Vokietijos santykiai dar niekada nebuvo tokie glaudūs ir pagrįsti pasitikėjimu“.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad šiuo metu Vokietijoje dirba daugiau nei milijonas nuo karo pabėgusių ukrainiečių. „Negalime jiems pasakyti, kada baigsis karas, bet jis baigsis ir mes atkursime Ukrainą“, – pažadėjo O. Scholzas.  

Jis sakė esąs tikras, kad Rusijai nepavyks įgyvendinti savo imperinių ambicijų ir kad ukrainiečiai niekada nepasiduos.

Partnerės ir Vokietija toliau rems Ukrainą jos pasirinktame kelyje tol, kol reikės, o Vladimiras Putinas turi suprasti, kad jam nepavyks pasiekti karinės pergalės ir diktuoti taikos Ukrainai, todėl jis bus priverstas išvesti savo kariuomenę, sakė jis.

O. Scholzas baigė kalbą žodžiais ukrainiečių kalba: „Slava Ukraini!“.

Dviejų dienų Ukrainos atkūrimo konferencijoje Berlyne dalyvauja daugiau nei 2000 politikų, diplomatų, verslo vadovų ir piliečių visuomenės atstovų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeOlafas ScholzasginklaiparamaPatriot

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių