Ministras apie teisėjų korupcijos skandalą: teismuose dirba ir sąžiningi žmonės

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius ragina nemenkinti teismų autoriteto ir susilaikyti nuo perdėtos kritikos teismams.

„Įtarimai dėl korupcijos pareikšti keliems teisėjams, tačiau teismuose dirba daugybė atsakingų ir sąžiningų žmonių. Todėl noriu paraginti susilaikyti nuo perdėtos kritikos, nemenkinti Lietuvos teismų autoriteto ir neskleisti įtarimų dėl teisėjų darbo“, – penktadienį išplatintame pranešime teigia E. Jankevičius.

Jis paragino „laikytis rimties, susiklausyti ir gerbti teismus, kurie valstybės vardu vykdo bei įvykdys teisingumą ir šiose bylose“.

Ministras sako pasitikintis įtariamos korupcijos teismuose tyrimą atliekančiais teisėsaugos pareigūnais. Tačiau ši byla, E. Jankevičiaus teigimu, viešojoje erdvėje paskatino ir nepagrįstų abejonių dėl teismų veiklos.

„Pasitikime teisėsaugos institucijų darbu ir lauksime konkrečių bylų baigties, kai, manau, paaiškės dar daug nežinomų dalykų. Tačiau viešojoje erdvėje buvo paskleista ir daug nepagrįstų abejonių dėl teismų veiklos. Nėra jokio pagrindo nepasitikėti mūsų teisėjais, kurių dauguma yra sąžiningi, principingi ir moralinių vertybių besilaikantys žmonės“, – pabrėžia ministras.

Jis primena, kad rengiant didelės apimties korupcija įtariamų teisėjų, advokatų bei kitų asmenų sulaikymo operaciją dalyvavo ir teisėjų.

„Teko nemažai bendrauti su teisėjų bendruomenės atstovais, tad žinau, kad šį smūgį savo reputacijai jie priima kaip iššūkį išsklaidyti teismams metamus įtarimus ir savo veikloje įtvirtinti skaidrumo, viešumo bei atvirumo principus“, – pažymi E. Jankevičius.

Nėra jokio pagrindo nepasitikėti mūsų teisėjais, kurių dauguma yra sąžiningi, principingi ir moralinių vertybių besilaikantys žmonės.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį atsiprašė žmonių už prarastą pasitikėjimą teisingumu, bet taip pat pareiškė, kad dėl teismų sistemą smerkiančių komentarų nukentėjo sąžiningai dirbantys teisėjai.

Teismas paragino diskutuoti dėl visuomenės atstovų įtraukimo į teisingumo vykdymą, peržiūrėti Teisėjų etikos kodekso taikymo, interesų deklaravimo praktiką, teikti siūlymus dėl administravimo stiprinimo.

Teisėjų taryba ketvirtadienį pranešė, kad jos iniciatyva kitą savaitę vyks susitikimas su Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pareigūnais, kurio metu bus siekiama identifikuoti galimas rizikas teismų sistemoje ir užkirsti kelią jų pasireiškimui ateityje.

Naujausiais duomenimis, teisėjų kyšininkavimo byloje įtarimai pateikti 33 asmenims, tarp jų – aštuoniems teisėjams ir šešiems advokatams, Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui.

Anot teisėsaugos, įtariama, kad teisėjams už palankius sprendimus mokėtų kyšių suma galėjo siekti nuo 1 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vytas

vytas portretas
galutinis rezultatas parodys ar tik ne valytojos bus sąžiningiausi darbuotojai.

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
sodint visus ant melo detektoriaus... bet turtingas gyvenimas jau kalba pats už save...

VytautasD

VytautasD portretas
Kaip sakydavo Mano senelis:ir cigonú tarpe vagiú pasitaiko
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių