Pareigūnų bendruomenė kreipėsi į Seimą: prašo balsuoti prieš VST reformą

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų bei Lietuvos policijos profesinės sąjungos kreipėsi į Seimo narius prašydami balsuoti prieš Viešojo saugumo tarnybos (VST) reformą ir grąžinti ją Vidaus reikalų ministerijai (VRM) tobulinti.

Pasak Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkės Romos Katinienės, Vidaus tarnybos statuto pakeitimo įstatymo nesprendžia didžiausių problemų statutinėje tarnyboje, yra parengtas skubotai, neįvertinus naudos ir žalos santykio.

„Darbo užmokesčio didėjimas keliais eurais policininkų nemotyvuoja, o kur dar dalies socialinių garantijų atsisakymas ar mažinimas. (...)Ministerija, parengusi tokį projektą, visiškai ignoruoja patirtį turinčius pareigūnus. (...)“, – sako R. Katinienė.

Anot Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigos profsąjungos pirmininko Vitalijaus Jagmino, VRM siekis dar šiais metais prastumti statuto projektą rodo, kad pati ministerija jaučia, kad parengtame projekte ne viskas yra gerai.

Tarsi nori, kad policija ir kita statutinė tarnyba būtų kaip sarginis šuo ant trumpo politikų pavadėlio – jei paklus ir nuolankiai tarnaus – gaus skanesnį kąsnelį, šiauš kailiuką – gaus botagėliu.

„Netikime, jog statutas naudingas pareigūnams. Atrodo, kad politikai, rengdami projektą ir nereglamentuodami pačiame statute aiškios darbo užmokesčio sistemos, tarsi nori, kad policija ir kita statutinė tarnyba būtų kaip sarginis šuo ant trumpo politikų pavadėlio – jei paklus ir nuolankiai tarnaus – gaus skanesnį kąsnelį, šiauš kailiuką – gaus botagėliu.(...) “, – sako V. Jagminas.

Pasak Lietuvos ikiteisminio tyrimo įstaigų profsąjungos pirmininko Kęstučio Pauliuko, vidaus tarnybos statuto nauja redakcija problemų egzistuojančių sistemoje neišspręs, priešingai – ir taip sudėtingą situaciją tik pablogins.

„Bet kokie pareigūnų sąlygas ar socialines garantijas mažinantys teisės aktai paskatina pareigūnų nubyrėjimą, ir ne bet kokių – turinčių ilgametę patirtį, geriausiai parengtų, į kuriuos daugiausia valstybės investuota. O pareigūnų ir taip labai trūksta tiek vidaus reikalų, tiek kalėjimų sistemoje“, – sakė K. Pauliukas.

ELTA primena, kad VRM teikiamais įstatymo projektais siūloma reorganizuoti policijos veiklą – palikti tik penkių apygardų vyriausiuosius komisariatus (Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus), o Policijos departamento pavadinimą keisti į „Lietuvos policiją“. Papildomai būtų steigiami keturi policijos komisariatai – Marijampolės m., Tauragės raj., Utenos raj. ir Alytaus m. ir raj. savivaldybių teritorijai prižiūrėti.

Taip pat siūloma VST integruoti į policijos struktūras, paliekant tarnybai atskiro juridinio asmens statusą. Tarnybos savininko teises ir pareigas įgyvendintų policijos generalinis komisaras.

Pokyčius numatoma įgyvendinti etapais – nuostatos, susijusios su VST integravimu į policijos sistemą įsigaliotų nuo 2024 m. kovo 1 d., o administraciniai pokyčiais policijoje – nuo 2024 m. liepos 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
jei kas normaliai dyrba reikia sugriaut nes toks nurodymas priešo .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių