Prasideda maltiečių paramos akcija „Drąsiau į gyvenimą“

Paauglystė – dažnai sudėtingas tapatybės ieškojimo metas, kai užgriūna tiek fizinių, emocinių ir socialinių pokyčių. Kur ieškoti atsakymų, kai, atrodo, niekas tavęs negirdi, kai trūksta atviro bendravimo su artimaisiais?

Kaip šias problemas spręsti, kai jos slegia dviguba našta – savęs paieškų ir šeimos palaikymo trūkumo. Maltos ordino pagalbos tarnyba (maltiečiai) kviečia visuomenę atsigręžti į jaunuolius, patiriančius įvairaus pobūdžio sunkumus, augančius socialinės rizikos šeimose, turinčius globos patirčių, be artimųjų pagalbos ieškančius savo kelio. Kasdien matydami iššūkius, su kuriais susiduria šis jaunimas, maltiečiai kviečia prisidėti prie vaikų ir jaunimo paramos akcijos „Drąsiau į gyvenimą“, kurios tikslas – pasirūpinti jaunų žmonių ateitimi.

Akcijos vizualinėms priemonėms sukurti pasitelktas dirbtinis intelektas 

Šiemet maltiečių vaikų ir jaunimo paramos akcijos „Drąsiau į gyvenimą“ kūrybinę idėją padėjo įgyvendinti inovatorė Margareth Key, kurios darbas su dirbtinio intelekto (DI) įrankiais ir technologijomis atvėrė naujas galimybes jautriai socialinei žinutei. Sukurti penki trumpi filmukai atskleidžia jauno žmogaus tapatybės ir kelio paieškas. Užsimaukšlinęs kapišoną paauglys keliauja per Alisos stebuklų šalį, kaip Džeikas Sali iš „Avataro“ atveria duris į savo planetą, kovodamas su šėlstančia jūra iriasi kelrodžio švyturio link, kaip kompiuterinio veiksmo žaidimo „Ragnarok“ herojus, pradėjęs nuo nulio, pasiekia pergalę ir pripažinimą. Penktasis filmukas simbolizuoja pernai didelio pasisekimo ir aukščiausių valdžios atstovų, rėmėjų bei pačių dalyvių palaikymo sulaukusį maltiečių organizuojamą hakatoną, kur jaunimas atranda kūrybiškumą, savirealizaciją, draugystę ir pasitikėjimą savimi.

Visi su DI  sukurti filmukai per keliaujančio paauglio ir žinomų herojų sugretinimą atskleidžia, koks kartais nesuprantamas, kupinas iššūkių keliančių įvykių, klaidinančių iliuzijų gali būti jauno žmogaus kelias. Tačiau, kai šalia atsiranda pagalbininkų, stiprybių ir galimybių, duris atrasti lengviau ir tai padrąsina žengti iš šešėlio į naują aplinką.

Maltiečių pagalba jaunimui apima keturias kryptis

Toks paieškose įstrigęs ir su sunkumais susiduriantis jaunimas – viena iš maltiečių veiklos krypčių, kuriai, stebint augantį poreikį, kasmet skiriamas vis didesnis organizacijos dėmesys. Maltiečių pagalba apima visus su problemomis susidūrusio jauno žmogaus raidos etapus – nuo ankstyvos vaikystės iki įsitvirtinimo savarankiškame gyvenime. Tai 12 vaikų dienos centrų, kur svarbu kokybiškas užimtumas, maitinimas, psichologinė pagalba, nes čia susirinkę mažieji neretai patiria artimųjų dėmesio trūkumą, sektinų pavydžių namuose stoką. Paaugliams pagalba teikiama paauglių dienos namuose Kaune ir atviroje jaunimo erdvėje Vyžuonose, Utenos r., kur jauniems žmonėms svarbu nugalėti nepasitikėjimą savimi ir drąsiai nusimesti visuomenės kabinamą etiketę „Nieko iš tavęs nebus, nes tu iš blogos šeimos“.

Vyriausia maltiečių globojamo jaunimo grupė – įvairių globos patirčių turintys jaunuoliai, kuriems teikiama palydėjimo į savarankišką gyvenimą paslauga. Jauni žmonės, sulaukę 18 metų, palieka globos namus, bet jiems reikia pagalbos sprendžiant įsidarbinimo, finansinio raštingumo, pasitikėjimo suaugusiais, išankstinių nuostatų, kad išduos, problemas. Ši paslauga teikiama Kaune, Telšiuose ir Marijampolėje.  

Maltiečiai įkūrė vaikų ir jaunimo paramos fondą

Kad pagalba būtų kuo tikslingesnė, maltiečiai įkūrė vaikų ir jaunimo paramos fondą, skirtą atliepti neatidėliotinus individualius jaunuolių poreikius. Fondo lėšomis bus finansuojama: mokamos specialistų konsultacijos ir priežiūra (psichologų, teisininkų ir kt.); korepetitoriai (papildomas ugdymas ir pagalba); jaunimo užimtumo skatinimas (muzikos, sporto, dailės ir kt. būreliai); socialinių ir bendravimo įgūdžių lavinimas stovyklose ir renginiuose; kitos priemonės, padėsiančios jaunam žmogui rasti sektinų pavydžių ir orientyrų.

„Vaikų ir jaunimo paramos fondo lėšos bus naudojamos ne baziniams pagalbos poreikiams, tokiems kaip vaikų dienos centrų išlaikymas, maitinimas, jos leis sutelkti dėmesį į individualią pagalbą. Emocinis ir psichologinis palaikymas, papildomi mokymai ir mokymosi priemonės tiesiog būtinos su sunkumais susiduriantiems vaikams, kaip ir specialios pagalbos programos ar specialistų konsultacijos rizikingose situacijose atsidūrusiam jaunimui“, – apie fondo būtinumą kalba maltiečių generalinis sekretorius Edvinas Regelskis.   

Norintys padėti vaikams bei jaunimui įveikti sunkumus paramą visus metus gali pervesti į Maltos ordino pagalbos tarnybos vaikų ir jaunimo fondo sąskaitą LT294010051003992200 („Luminor“). Apie lėšų panaudojimą maltiečiai kasmet skelbia metinėje veiklos ataskaitoje.

Hakatonas

Maltiečių akcijos „Drąsiau į gyvenimą“ pabaigoje bus organizuojamas hakatonas, kurio visus metus laukė maltiečių globojamas jaunimas. Toks nevyriausybiniame sektoriuje nedažnas renginys vyks jau antrą kartą – maltiečiai mato, kad šis formatas turi potencialo skatinant jaunų žmonių kūrybiškumą, kritinį mąstymą, pasitikėjimą savimi ir kitais, norą ieškoti sektinų pavyzdžių. „Po praėjusių metų hakatono jaunimo ir mentorių išsakytos mintys, užsimezgusi draugystė aiškiai parodo – maltiečių globojamam jaunimui reikia naujų perspektyvų, naujų patirčių, kurių savo kasdienybėje patirti negali. O dirbantiems su jaunimu maltiečių specialistams hakatonas yra neįkainojama patirtis, kaip išmoktus metodus taikyti tiesioginiame darbe, ugdant jų savarankiškumo kompetencijas“, – įsitikinęs E. Regelskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių