SAM: gydytojai turėtų dirbti ten, kur yra valstybės poreikis

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad valstybės finansuojamose vietose ateityje mediciną studijuosiantys jaunuoliai po mokslų bus paskiriami dirbti ten, kur trūksta medikų, rašoma ministerijos pranešime.

Šią savaitę susitikęs su Vilniaus ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetų atstovais sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis sutarė, kad rengiant valstybės užsakymo įgyvendinimo mechanizmą, ministerija bendradarbiaus su universitetais ir rezidentų organizacijomis. Šis mechanizmas turėtų pradėti veikti po kelerių metų.

„Tokiu būdu nebūtų pažeisti dabartinių medicinos studentų teisėti lūkesčiai, o būsimi pirmakursiai jau žinotų visas paskyrimo ir įdarbinimo sąlygas“, - teigiama penktadienį SAM išplatintame pranešime.

Susitikime pažymėta, kad kai kuriuose Lietuvos rajonuose sveikatos priežiūros paslaugos darosi neprieinamos žmonėms, nes labai trūksta gydytojų. Esą didžiuosiuose šalies miestuose 10 tūkstančių gyventojų vidutiniškai tenka daugiau kaip 51 gydytojas, o rajonuose šis rodiklis yra 3 kartus mažesnis.

„Matome pavojaus signalą – sveikatos paslaugų prieinamumo netolygumas yra per didelis“, – susitikime sakė sveikatos apsaugos ministras.

Jo teigimu, būsimųjų medikų pasirinkimo ir judėjimo laisvės bus apsaugotos.

„Kiekvienas studentas, pasirinkęs biomedicinos studijas, gali laisvai nuspręsti pats mokėti už studijas, imti kreditą ar studijuoti valstybės finansuojamoje vietoje. Už valstybės lėšas profesiją įgiję gydytojai turėtų dirbti ten, kur yra valstybės poreikis“, - sakoma pranešime.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių