Seimo komitete – antra pertrauka dėl galimybės rašyti moterų pavardes su galūne -a

Pirmadienį neeiliniame posėdyje Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, po pertraukos svarstęs siūlymą leisti rašyti moterų pavardes su galūne -a, sprendimo vėl nepriėmė.

Nesutarę dėl išvadų formuluotės, komiteto nariai vienbalsiai šio klausimo svarstyme nutarė padaryti antrą pertrauką. Už tai pasisakė devyni komiteto nariai.

Pirmadienį komiteto nariai ketino pasiūlyti pagrindiniam Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui įstatymo pataisas, kurios numato sudaryti galimybę rašyti moterų pavardes su galūne -a, grąžinti iniciatoriams tobulinti, atsižvelgiant į Seimo Teisės departamento, parlamentarų ir institucijų pastabas. Tačiau Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas ir kiti komiteto nariai tvirtino, kad projektui reikėtų pritarti ir pasiūlyti Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui jį tobulinti.

Neradus sutarimo, prie šio klausimo planuojama sugrįžti ateinantį trečiadienį.

Kitam komiteto posėdžiui išvados projektą rengs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė konservatorė Irena Haase ir komiteto narys socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Praėjusią savaitę pristatydama Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymo pataisas, kurios numato sudaryti galimybę rašyti moterų pavardes su galūne -a, šios idėjos autorė Seimo Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė tvirtino, kad žmonėms turi būti suteikta galimybė rinktis. Jos nuomone, pavardė yra privataus gyvenimo klausimas, žmogaus pasirinkimas, o ne viešo gyvenimo reikalas.

„Aš į tai žiūriu kaip į asmens privataus gyvenimo klausimą. Žmonės nesupranta, kodėl jie negali turėti tokios galimybės? Tarkime, jeigu pavardė yra Aušra, tuomet moteris galėtų būti ne Aušrė ar Aušrienė, o Aušra, analogiškai ne Stundžė ar Stundžienė, o Stundžia“, – komiteto posėdyje sakė I. Pakarklytė.

Komiteto nariai daugiausia diskutavo apie tai, ar pavardė yra lietuvių kalbos reguliavimo dalykas ar tai visgi asmens tapatybės klausimas.

Pasak Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Violetos Meiliūnaitės, kalbos komisija nuosekliai laikosi pozicijos, kad pavardės yra kalbos sistemos dalis. Nekurti begalybės išimčių taip pat ragino Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja Agnė Širinskienė.

Seimo Laisvės frakcijos narės Ievos Pakarklytės iniciatyvą taip pat svarstys Seimo Švietimo ir mokslo komitetas.

ELTA primena, kad pernai liepos 4 d. Seimas po pateikimo pritarė Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymo pataisoms, kurios numato sudaryti galimybę rašyti moterų pavardes su galūne -a.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos išvada dėl šių įstatymo pataisų „yra neigiama tiek dėl kalbinių, tiek dėl teisinių priežasčių“.

Priėmus siūlomas pataisas, komisijos nuomone, būtų „pažeidžiami lietuviškų pavardžių sistemos dėsningumai, daromas neigiamas poveikis šalies kalbiniam ir kultūriniam tapatumui bei savitumui“. Anot komisijos, pavardės yra kalbos sistemos dalis ir lietuvių kalboje turi savitus nusistovėjusius dėsningumus – „siūloma pataisa nedera su lietuvių kalbos tradicija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žemaitis

Žemaitis portretas
Toks palaido seimo nususęs reikalas - naikinti tautinį paveldą

oi oi

oi oi portretas
buvo fize, bus visa fyzda

jonas

jonas portretas
Atrodo nėra Valstybėje svarbesnių klausimų.Seimas užsiima niekniekiais.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių