Siekiant sumažinti pareigūnų darbo krūvį, VRM siūlo atsisakyti dalies funkcijų

Siekiant sumažinti pareigūnų darbo krūvį, Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo biurokratinę naštą pareigūnams sumažinti atsisakant nebūdingų policijai funkcijų, tarp jų – prievolės policijai lydėti didžiagabarites transporto priemones, supaprastinti eismo įvykių įforminimo procedūras.

„Šiandien registruoju pati įstatymo pataisas, kuriomis siūloma atsisakyti policijai tokių nebūdingų funkcijų, tai yra atsisakyti prievolės lydėti didžiagabarites transporto priemones, (...) supaprastinti eismo įvykių forminimo procedūras, tai yra atlaisvinti policijos pajėgas nuo perteklinių funkcijų“, – po susitikimo su apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų vadovais kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Anot ministrės, problemų, susijusių su civiline atsakomybe už žalos padarymą eismo įvykyje sprendimas, kuomet nėra žuvusių ar sužeistų žmonių, būtų perleidžiamas draudikams.

Dėl pataisų dar turės apsispręsti Seimas.

„Svarbiausias dalykas, dėl ko mes šiandien visi sutariame, yra tai, kad per šiuos keturis metus tikrai augo ženkliai policijos biudžetas ir reikia susitarti politinėmis partijomis dėl ateities, dėl ilgalaikės darbo sąlygų gerinimo strategijos“, – žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

„Labai nesinorėtų, kad viskas priklausytų nuo politinių ciklų“, – pridūrė ji.

VRM duomenimis, policijos biudžetas per ketverius metus išaugo 42,3 proc. – beveik 100 mln. eurų, tuo tarpu praeitos kadencijos metu augimas siekė vos 6,2 proc. – 13,7 mln. eurų.

„Šiais metais mes turėjome tikrai rekordines lėšas, visam viešam saugumui, tai 850 mln. (eurų – BNS)“, – sakė A, Bilotaitė.

Tuo tarpu darbo užmokesčio fondas, anot jos, per ketverius metus išaugo 40 proc., o vidutinis policijos pareigūnų atlyginimas nuo 2020 metų padidėjo nuo 1097 iki 1553 eurų atskaičius mokesčius.

Vis tik generalinis komisaras Renatas Požėla sako, kad ne visi reikalingi pokyčiai buvo įgyvendinti, kaip kad siūlymas sujungti policijos komisariatus į penkias apygardas, taip sulyginant darbo krūvius tarp skirtingų teritorijų ir optimizuojant resursų naudojimą.

„Klausimas, kaip žinia, yra užstrigęs Seime, bet tikrai turiu viltį, kad turbūt jau kitos kadencijos Seimas tikrai grįš prie šio klausimo“, – sakė R. Požėla.

Pasak ministrės A. Bilotaitės, remiantis Ukrainos patirtimi, būtina užtikrinti ir tinkamą pareigūnų aprūpinimą galimų hibridinių bei karinių grėsmių atveju. Šiuo tikslu jau deramasi dėl papildomų 3 mln. eurų finansavimo 2025 metams, siekiant įsigyti būtiną įrangą pagal nustatytą karinio aprūpinimo standartą.

Ministrė taip pat pabrėžė, kad kadencijos metu daug dėmesio buvo skirta pareigūnų sveikatai – pagerintas reabilitacijos paslaugų prieinamumas, nustatytos naujos taisyklės pareigūnų sveikatos būklės įvertinimui prieš fizinio pasirengimo pratybas ir tikrinimą, daugiau dėmesio skiriama ir profilaktiniams patikrinimams.

Taip pat per pastaruosius trejus metus Lietuvoje buvo rekonstruoti 52 policijos pastatai ir pastatyti dar keturi nauji, išaugo stojančiųjų į policijos tarnybą skaičius – nuo 500 ankstesniais metais iki 800 pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių