Situacija pasienyje – prastesnė nei bando parodyti valdžia?

  • Teksto dydis:

Lietuvos sieną Padvarionių užkardoje saugo ir šešiolika metų tarnaujantis Voldemaras ir vos vienerius metus pasiemiečiu esantis Valdas, praneša LNK.

„Kolektyvas čia – ganėtinai jaunas – didžioji dalis tarp 20-35 metų. Yra keli vyresni nei 35-erių, netoli 50-ties. Tai – mažuma, nes pagrinde yra jaunimas“, – sakė Padvarionių užkardos vadas Sigitas Valainis.

Tačiau pasieniečių profesinės sąjungos atstovas teigė, kad situacija pasienyje – prastesnė nei  bando parodyti valdžia.

„Tarnybos kokybė labai prastėja. Žmonės į tarnybą nenori eiti, nors ministrė visur postringauja, kad tokio biudžeto kaip šiais metais tarnyba niekada neturėjo, kad atlyginimai – pakilę, bet po ministrės žodžių nepraėjus nė savaitei, išeina VSAT vado įsakymas dėl taupymo programos. Į darbą nepriiminėti, kursantų nepriiminėti, už viršvalandžius nemokėti“, – atviravo Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos vadovas Rimantas Liepa.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Pasieniečiai pripažįsta, kad pareigūnų tarnyboje šiek tiek trūksta. „Šiuo metu užkardoje tarnauja 137 pareigūnai. Trūkumą šiokį tokį turime – 12 pareigūnų, bet čia normalus dalykas, nes pastoviai pas mus yra trūkumas, kadangi esame dislokuoti prie pat Vilniaus, tai žmonės šiek tiek migruoja. Išeina tai į policiją, tai į muitinę, tai kitas tarnybas“, – detalizavo S. Valainis.

Tarnybos kokybė labai prastėja. Žmonės į tarnybą nenori eiti, nors ministrė visur postringauja, kad tokio biudžeto kaip šiais metais tarnyba niekada neturėjo.

„Situacija nėra tokia bloga. Aišku, pas mus yra ne komplektas, bet jis yra visiškai natūralus – apie 10 proc. per visą mūsų tarnybą. Džiugina tai, kad turime labai daug norinčių tapti pasieniečiais. Matyt, per neteisėtos migracijos krizę mūsų profesija išpopuliarėjo“, – tikino Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

Profesinės sąjungos teigia, kad tarnybą palieka profesionalai, o jaunimas čia visai nesiveržia. „Jaunimas eiti į tarnybą nenori. Dabar jaunimui labai rūpi atlyginimai. Tie, kurie yra profesionalai, jie arba jau sensta ir išeina, arba tiesiog sąlygos yra tokios, už kurias jie norėtų gauti atitinkamą atlyginimą. Bet kadangi trūksta apie 400 žmonių tarnyboje, tai tą darbą kažkas vykdo. Už papildomą darbą niekas pradeda nemokėti ir ieško visokių priežasčių nemokėti“, – aiškino Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos vadovas.

Tačiau Padvarionių užkardos vadas skaičiuoja, kad jaunimo tarp jo pavaldinių – kaip tik daugiau. „Aišku, jaunimas atneša naujų vėjų, nauja energija ateina į tarnybą. Kaip ir viskas tvarkoje “, – sakė S. Valainis.

„Mes pristatėme savo pasiūlymus Vidaus reikalų ministerijoje. Šiuo metu derinsime ir su kitomis institucijomis. Aš manau, kad artimiausiu metu mes galėsime dislokuoti daugiau pareigūnų ir užtikrinti sienos apsaugą“, – žadėjo R. Liubajevas.

O kol kas Lietuvos pasienyje – ramu. „Per pusmetį nebuvo fiksuota nė vieno valstybės sienos pažeidimo. Sakykime, prie valstybės sienos yra sąlyginai ramu, bet turime šalia esantį Medininkų pasienio kontrolės punktą, kuriame turime tikrai nemažai darbo“, – neslėpė S. Valainis.

Profesinės sąjungos pripažįsta, kad nors darbuotojų trūksta, esamais tarnyba rūpinasi, juos išklauso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LIETUVA

LIETUVA portretas
Situacija prasta ir Vilniuje. 3 šalių atstovai migrantai kelia chaosą. Kas antras pavežėjas mugrantas. Pažeidinėja ket taisykles net po kelis kartus per vieną atkarpą. Vilnius tampa Vilnistanu. Norėčiau kad Valdžia ir Policija atkreiptų į tai dėmesį.

Tik

Tik portretas
Tepkit slides kol jauni užsidirbt į padorias šalis

to Ltsr

to Ltsr portretas
Jeigu neklystu tai anais laikais pasienis buvo itin stipriai saugomas, na ir palyginot, tamsta.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių