Siūloma plėsti galimybes gauti laidojimo pašalpą

  • Teksto dydis:

Vyriausybė Seimui teikia svarstyti pataisas, kurios išplėstų galimybes gauti laidojimo pašalpą.

Pataisos, kurias parengė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) ir kurioms trečiadienį pritarė ministrų kabinetas, nustato teisinį pagrindą iš savivaldybės biudžeto lėšų skirti laidojimo pašalpą tais atvejais, kai mirusio asmens gyvenamoji vieta nebuvo deklaruota Lietuvoje.

"Siūlomos nuostatos nepaneigia įstatyme įtvirtintos bendrosios taisyklės, kad laidojimo pašalpa mokama mirus nuolat Lietuvos Respublikoje gyvenančiam asmeniui, kurio duomenys apie gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikoje, o neturinčio gyvenamosios vietos – apie savivaldybę, kurios teritorijoje gyvena, yra įrašyti į Lietuvos Respublikos gyventojų registrą", - pažymima projektą aiškinančiame rašte.

Be to, siūloma nustatyti teisinį pagrindą skirti laidojimo pašalpą, kai vaikas gimė gyvas, tačiau mirė nesukakęs trijų mėnesių ir jo gyvenamoji vieta nebuvo deklaruota Lietuvoje.

"Pažymėtina, kad praktikoje pasitaiko atvejų, kai kūdikis miršta nesukakęs trijų mėnesių, o tėvai dar nespėja įregistruoti jo gimimo", - teigia SADM.

Taip pat siūloma įtraukti naują tikslinę grupę – trečiųjų šalių darbuotojus – į asmenų, kuriems mirus yra mokama laidojimo pašalpa, grupę. Taip esą būtų sudaromos vienodos su valstybės narės piliečiais sąlygos gauti paramą mirties atveju bei užtikrinamas Europos Sąjungos teisės aktų suderinamumas su nacionaline teise.

Šiuo metu laidojimo pašalpa siekia 1040 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių