Ukmergės rajone minimos 150-osios A. Smetonos gimimo metinės

  • Teksto dydis:

Minint 150-ąsias gimimo metines, Ukmergės rajone, Užugiryje, šeštadienį rengiamas tradicinis tarpukario Lietuvos prezidento Antano Smetonos pagerbimas – Smetoninės.

Šventės metu dalyviai bus pasveikinti iš dvaro rūmų balkono, galės pamatyti parodą „Antanas Smetona: nelengvi pasirinkimai“ bei muziejines vertybes iš Signatarų namų.

Smetoninės prasidės mišiomis Lėno šv. Antano Paduviečio bažnyčioje, o baigsis koncertu.

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, pirmasis Lietuvos prezidentas A. Smetona gimė 1874 metų rugpjūčio 10 dieną. Jis žuvo 1944 metais, kilus gaisrui namuose Jungtinėse Valstijose.

A. Smetona Lietuvos prezidento pareigas ėjo 1919–1920 ir 1926–1940 metais.

Lietuviai pripažįsta A. Smetonos nuopelnus dėl atkurto Lietuvos valstybingumo įtvirtinimo tarpukariu, valstybės pažangos tuo metu, tačiau prieštaringų vertinimų sulaukia jo atėjimas į valdžią perversmo būdu ir pasitraukimas iš Lietuvos sovietų okupacijos akivaizdoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūtenis

Rūtenis portretas
Pridurdamas galiu pasakyti taip- nežiūrint jo eskaluojamo titulo, neva tai buvęs negailestingas diktatorius tas Smetona, bet akivaizdžios tų laikų liudininkų skelbiamos psichologinės savybės skelbia ką kitą, kad tai buvęs gan minkštos širdies ir gana didelius bailys. O pavyzdys toks- dar padėtis krašte buvo gan normali, tiesa, lenkai jau buvo Lietuvą diplomatiškai prispaudę, tačiau vot Smetona netgi bijojo Lietuvoje būti drąsiu, nes net per jubiliejų nenuvežė gėlių ant Širvintuose esančio savanorių paminklo, sakydamas, jog tai gali supykdyti lenkus. Išvada- bailių bailys ir savo žmonos lenkės ir susmirdusios nuo rūkalų geltonų pirštų savininkės vergas buvo tas mūsų tautinis ūsorius.

Rūtenis

Rūtenis portretas
Gaisru, tą uždūmijimą, per kuri žuvo A.Smetona, aš nepavadinčiau, nes, kaip tvirtina liudininkai, išvakarėse tvarkytas dujinis katilas, rytmetyje kažkaip uždūmijo, bet ir sūnaus šeima ir exprezidentas, laiku paliko tą namą, bet vot, kodėl reikėjo Smetonai vėl bėgti į palėpę, kur gan kukliai gyveno tame išnuomotame name, tai man kyla klausimai, ką ten buvo pamiršęs tokio svarbaus, jog nepabijojo. Kalbama, kad tai buvo ar tai dideli pinigai palikti, kur tempėsi tuos tūkstančius dolerių pasiimtų iš Lietuvos banko, ar tai svarbūs buvo dokumentai. Išvada viena- nebūtų puolęs atgal į namą, tai nebūtų suklupęs ant laiptų ir uždusęs. Išvada mažiau turėsi- ilgiau gyvensi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių