Vyriausybė siūlo atnaujinti įstatymą – tikisi paskatinti ilgalaikį savanoriavimą

Vyriausybė teikia Seimui naujos redakcijos Savanoriškos veiklos įstatymą, kuriuo tikisi paskatinti ilgalaikį savanoriavimą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) sako projektą parengusi su socialiniais partneriais ir savanoriškos veiklos organizatoriais – nevyriausybinėmis organizacijomis, mokslininkais, dirbančiais savanoriškos veiklos srityje.

Ministerijos tikslas iki 2030 metų savanoriaujančių žmonių Lietuvoje skaičių padidinti iki 22 proc., kai 2019 metais tokių žmonių buvo apie 14,6 proc., 2021 metais – 16,3 procentų, pranešime nurodė SADM.

„Šiandien dauguma savanorių yra jaunimas iki 24 metų. Norime, kad dar daugiau įvairaus amžiaus žmonių įsitrauktų į savanorystę, nes tai ir prasminga, ir naudinga veikla tiek gaunančiam pagalbą, tiek savanoriui“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Pasak ministrės, naujos redakcijos įstatyme savanorystė bus aiškiai reglamentuota, sukurtas kokybiškas veiklos vadybos mechanizmas, pašalintos finansinės kliūtys dalyvauti ilgalaikėje veiklose.

Norime, kad dar daugiau įvairaus amžiaus žmonių įsitrauktų į savanorystę.

Pasak M. Navickienės, krizinėse situacijose, pandemijos ar karo metu, tūkstančiai gyventojų skyrė savo laiką savanorystei, tačiau dalyvauti ilgalaikėje savanoriškoje veikloje kol kas labiau linkęs tik jaunimas.

„Tyrimai rodo, kad darbingo amžiaus žmonės retai įsitraukia į ilgalaikę veiklą dėl įvairių priežasčių, tad kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis ir tyrėjais parengėme projektą ir veiksmų planą, kuris padėtų užtikrinti platesnį visų gyventojų įsitraukimą į ilgalaikes savanoriškas veiklas“, – tvirtina ministrė.

Įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad ilgalaikė savanoriška veikla gali būti organizuojama tik procese dalyvaujant koordinuojančiai organizacijai, kurios pagrindinis tikslas – padėti spręsti kylančius klausimus ir skatinti organizatorių tobulėjimą.

Siekiant sumažinti galimybes netinkamai naudoti savanorišką veiklą, priėmus pakeitimus savanoris negalės tą pačią dieną, atlikdamas tas pačias funkcijas, dirbti pagal darbo sutartį ar darbo santykiams prilygintų teisinių santykių pagrindu ir savanoriauti toje pačioje organizacijoje.

Be to, bus įteisinta galimybė savanoriui, vykdančiam savanorišką tarnybą, iš anksto avansu apmokėti su savanoriška veikla patiriamas išlaidas. Pasak ministerijos, taip bus sudaryta galimybė nepasiturintiems žmonėms įsitraukti į veiklas, kurios reikalauja finansinio indėlio.


Šiame straipsnyje: savanorisSavanorystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kol

Kol  portretas
dirba si isgamu vyriausybe, ne neketinu savanoriauti. Zmones darbdaviai tasko kaip muses is darbo, jai dzin. Jokiu planu, jokiu veiksmu.

Buvau

Buvau portretas
At ponia ministrė dirbote savanorių nors kelias savaites? Kokias teises turi savanoris- jokių. Atlyginimo negauna, visus mokesčius turi susimokėti neaišku už kokius pinigus, nes jų negauna. Suprantu tik valstybės islaikytiniai dar gali būti savanoriais arba nepilnamečiai, nes juos išlaiko tėvai ir valstybė. O kitiems ją daryti- transportas ir tas kainuoja, kad nuvykti į savanoriavimo vietą. Dirbantiems neskaičiuojamas darbo stažas, na tiesiog vergvaldziams tai patogu- turėti nemokamą darbo jėgą.

Pirmas eileje

Pirmas eileje portretas
Noriu buti savanoris skaiciuojant seimo biuddzeto pinigus!!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių