A. Pocius: mano misija – stipri Lietuva

  • Teksto dydis:

Profesionalus sportas, tarnyba Lietuvos kariuomenėje, diplomato kelias, politika – keturi klaipėdiečio Seimo nario Arvydo Pociaus gyvenimo etapai, per kuriuos nuo jaunystės vedė atkaklumas, aiškios vertybės ir siekis būti naudingu. Augant žinių ir patirties bagažui, augo ir atsakomybių svoris, tačiau būsenos „sunku“ ar „neįmanoma“ buvusio kariuomenės vado realybėje neegzistuoja – jas išsyk neutralizuoja priesaika, duota savo šaliai prieš daugelį metų ir kasdien atnaujinama per uoliai atliekamus darbus.

– Gyvenimo trajektorijos Jus vedė plačiais horizontais: karybos žinių sėmėtės JAV ir daugelyje kitų šalių, baigęs šią tarnybą buvote paskirtas Lietuvos ambasadoriumi užsienyje. O koks buvo pirminis atskaitos taškas?

– Mano vaikystė prabėgo Melnragėje, kur baigiau pradinę mokyklą. Gyvenome vieno kambario bute, kiek ankštokame keturių asmenų šeimai. Nors gyvenimo sąlygos ir buvo kuklios, tačiau šalia namų ošė gamta. Tėvams gavus trijų kambarių butą Baltijos prospekte, jausmai buvo dvilypiai: nauja, patogumai, tačiau už namų sienų vaizdas nykokas – šaligatvių nebuvo, laukuose telkšojo pelkės. Labai trūko Melnragės pušyno, kopų ir jūros.

– Ilgainiui prisijaukinote ir šią Klaipėdą?

– Aplinka Baltijos mikrorajone palaipsniui keitėsi ir tvarkėsi. Šalia namų pastatė 18-ąją vidurinę mokyklą, baigiau būtent ją. Dabar ši mokykla – Baltijos gimnazija.

– Esate tituluotas sporto meistras. Kaip atsiradote šioje srityje?

– Kai Dubysos g. atsidarė imtynių sporto salė, pirmasis laisvųjų imtynių treniruotes pradėjo lankyti mano brolis Bronius, vėliau pakvietė ir mane. Abiem su broliu sekėsi puikiai – tapome Lietuvos čempionais, sąjunginių varžybų prizininkais, sporto meistrais.

Kelias nepasiūlė jokių nuolaidų ar patogių alternatyvų – jam paskyriau 24 metus.

– Trenerio kelias tapo logiška tąsa?

– Brolis įtikino, kad reikia važiuoti į Kauną ir stoti mokytis į tuometinį Kūno kultūros institutą. Paklausiau patarimo ir baigiau mokslus, kur karinėje katedroje buvo rengiami ir SA atsargos karininkai – tokiu būdu gavau dėstytojo trenerio diplomą bei atsargos leitenanto laipsnį. Tapęs dar ir dziudo sporto meistru, pats sportavau, ir mokiau vaikus bei jaunimą. Įgūdžiai ir gera fizinė forma pasitarnavo pribrendus Atgimimui.

– Sąjūdis tapo lūžio tašku, atvėrusiu jau kitą gyvenimo etapą?

– 1990 m. kovo 11-ąją Lietuvai atgavus nepriklausomybę, jau kitą dieną kaip asmens sargybinis saugojau mūsų Aukščiausiosios Tarybos pirmininką. Iššūkių kupinas laikmetis diktavo būtinybę veikti – teko vykdyti tuomet gyvybiškai svarbias užduotis. 1991 m. sausio 11 d. prisiekiau Lietuvai kaip karys savanoris. Tądien prasidėjo antrasis mano gyvenimo etapas – tarnyba Lietuvos kariuomenėje.

– Nuo eilinio kario savanorio iki Lietuvos kariuomenės vado pareigų ir įgyto aukščiausio tuo metu generolo leitenanto laipsnio. Reaktyvinis pagreitis?

– Nuoseklumas ir nuolatinis mokymasis. Kelias nepasiūlė jokių nuolaidų ar patogių alternatyvų – jam paskyriau 24 metus. Esu laimingas, nes visad jaučiau palaikymą. Šeimoje, kartu su žmona Namida, gimusia taip pat Klaipėdoje, užauginome dukrą Akvilę ir sūnų Tadą.

Su žmona Namida prie jūros. A. Pociaus nuotr.

– Diplomatinio atstovavimo etapas būnant LR ambasadoriumi Rumunijoje ir Bulgarijoje turbūt davė ir progų iš tam tikro atstumo įvertinti situaciją Lietuvoje ir apmąstyti, kaip toliau save įprasminti?

– Penkeri metai gyvenant Bukarešte ir lankantis Sofijoje buvo darbingi – pavyko įgyvendinti ne vieną svarbų projektą. Politiką įvardiju ketvirtuoju savo gyvenimo etapu, kuris įgalina kasdieniame darbe pasitelkti sukauptą patirtį, gebėjimus, kontaktus – ir visa tai nukreipti siekiant tikslų, kurie, tikiu, svarbūs mums visiems. Mano misija – stipri Lietuva.

– Politika neretai įvardijama kaip pikta, susiskaldžiusi.

– Nors politikų atsakomybės labai svarbios, kurdami savo šiandieną ir ateitį, atsakomybę turime prisiimti kiekvienas. Ir, žinoma, būti vieningi – tai itin aktualu Ukrainoje tebevykstant karui. Vienybė svarbi siekiant tiek didelių, tiek ir mažų, bet reikšmingų pokyčių Valstybėje, tad būdami susipriešinę tarsi apvagiame patys save.

Karyba man buvo išties ypatinga patirtis – ji ir gyvenime moko drąsos, garbingumo, strateginio mąstymo bei pabrėžia būtinybę savo šalies bei visuomenės interesus iškelti aukščiau savo asmeninių. Ne ieškoti priešų, o tiesiog kovoti už tai, kas teisinga.

Darsyk kandidatuodamas rinkimuose į Seimą Klaipėdos vienmandatėje Baltijos rinkiminėje apygardoje tikiuosi, kad galėsiu visa tai realizuoti ir būti naudingas. Dar yra neužbaigtų ir laukia daugybė naujų darbų, kurie labai svarbūs Klaipėdai, jos žmonėms ir Lietuvai.

Politinė reklama apmokėta iš TS-LKD kandidato Baltijos rinkiminėje apygardoje Nr. 24 Arvydo Pociaus PK sąskaitos. Užs. 1900808.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ss

Ss portretas
Tavo misija eiti na...siuksle konservų, pries tai su irklu uzsikrusk

Nu tu matai

Nu tu matai  portretas
kokia graži šeimos nuotrauka , o kaip konservatorių balsavimai dėl " įvairių santuokų " ?

Pranciškus

Pranciškus portretas
Daug žmonių nežino, kad tai ne tik buvęs kariuomenės vadas, bet ir du kartus tapęs Lietuvos imtynių čempionu. Vyras pilnas jėgų ir sumanymų.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

  • Grybų sezonas
    Grybų sezonas

    Grybavimas pavojingas gyvybei, kaip paaiškėjo po mirtino grybautojo susidūrimo su lokiu Slovakijos miškuose. ...

  • Informaciniai karai ir demokratija
    Informaciniai karai ir demokratija

    Artėjant Seimo rinkimams, Lietuva susiduria su didėjančia dezinformacijos ir informacinių karų grėsme. Šių iššūkių kyla ne tik šalies viduje, bet ir platesniame Europos kontekste, kur informacinės atakos tampa vis dažnesn...

  • Teroristas teisus?
    Teroristas teisus?

    Minint pirmąsias Spalio 7-osios išpuolio metines vienas „Hamas“ lyderių Khaledas Meshaalas su teroristams būdingu realybę neigiančiu patosu pareiškė, kad jo organizacija pasiekė strateginę pergalę. Jis neskaičiavo, kiek Izra...

    6
  • R. Lingienė: skamba pavojaus varpai – sveikatos priežiūra be slaugytojų veikti negali
    R. Lingienė: skamba pavojaus varpai – sveikatos priežiūra be slaugytojų veikti negali

    Slaugytojai ne be reikalo vadinami mūsų sveikatos priežiūros stuburu. Būtent šių specialistų sveikatos sistemoje yra daugiausia. Būtent su jais pacientai paprastai turi patį dažniausią ir stipriausią žmogišką santykį. Mes labai dau...

    15
  • Giesmės – už 101 mln. eurų
    Giesmės – už 101 mln. eurų

    Nors 51,3 proc. apklaustų gyventojų nenori, kad būtų steigiama nauja Regionų ministerija, prezidentūra spyriojasi ir teigia, jog reikėtų atsižvelgti į mažumos nuomonę. T. y. į 21 proc. apklaustųjų, kurie mano, kad tokia, atsiprašant, mini...

    3
  • V. Matijošaitis: buvusių nebūna?
    V. Matijošaitis: buvusių nebūna?

    Žinau, kad dabar yra tas laikas, kai apie partijas ir valdžios ištroškusius kandidatus negalima kalbėti „nei gerai, nei nieko“, todėl iškart pasakau, kad tai nėra jokia rinkiminė agitacija ar politinė reklama. Tai tik ma...

    177
  • Tuščiavidurė pagarba
    Tuščiavidurė pagarba

    Atmintin įkritę garbios medicinos profesorės žodžiai, kad kiekvienam sergančiam labai svarbu susirasti savo daktarą. Savo ne pagal gyvenamąją vietą, ne. Savo ta prasme, kad tu tam daktarui nuoširdžiai rūpėtum, kad jis tave ištikimai ...

    2
  • Kvotų didinimo klausimas
    Kvotų didinimo klausimas

    Antrasis parodomasis partijos valymo teismas prasidėjo itin šaltą 1937 m. sausio 23 dieną. ...

    1
  • Istorijos programa vidurinėje mokykloje: pažadėtosios žemės beieškant
    Istorijos programa vidurinėje mokykloje: pažadėtosios žemės beieškant

    Paaiškinti eiliniam praeiviui, kaip pasikeitė istorijos vidurinio ugdymo programa, – nemenkas iššūkis. Pagrindinė problema – surasti pavyzdžius, kurie iliustruotų pokyčių mastą, nors per gerą dešimtmetį niekas ...

    4
  • Gynybos pramonės spurtui reikia 0,5 mlrd. eurų
    Gynybos pramonės spurtui reikia 0,5 mlrd. eurų

    Karas Ukrainoje gynybos produktų paklausą padidino pasauliniu mastu, tačiau ne tik ši šalis siekia aprūpinti kariuomenę efektyvia ginkluote. Kitos Europos valstybės taip pat sukruto – vienos suskubo atnaujinti savo techniką ir sand...

Daugiau straipsnių