Prie Afrikos krantų pagrobtas lietuvis - keršto auka? (papildyta)

 

Prie Afrikos krantų užpultas lietuvių laivas „Argo“. Ginkluoti asmenys pagrobė ir nežinoma kryptimi išsigabeno įgulos narį. Viena versijų – Lietuvos pilietis galėjo tapti piratų keršto Rusijai auka.

Įgulą užklupo naktį

Laivybos kompanijai “Limarko” priklausantis motorlaivis ginkluotų jūrų piratų atakos sulaukė naktį iš sekmadienio į pirmadienį apie 2 val.

Teigiama, kad su Lietuvos vėliava plaukiojantis laivas – refrižeratorius nenukentėjo. Esą kiti įgulos nariai liko sveiki, o motorlaivis prišvartuotas viename Pietų Afrikos uostų.

Naujienų agentūra BNS vakar teigė, kad „Argo“ užpultas netoli Kamerūno krantų.

“Limarko” pagrobimo nekomentavo.

“Šiuo metu kompanija susilaiko nuo komentarų”, – vakar kalbėjo “Limarko” korporatyvinių reikalų departamento direktorius Mindaugas Petrauskas.

Iki pirmadienio vakaro pagrobėjai kompanijai esą jokių reikalavimų dėl išlaisvinimo sąlygų nepateikė.

Pagrobto Lietuvos jūrininko artimieji apie įvykį informuoti.


"Limarko laivininkystės kompanijai" priklausantis laivas "Argo".

Teigiama, kad Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras žinutėmis pirmadienį susisiekė su laivu.

„Žinome tik tiek, kad buvo kontaktuota“ – tikino Saugios laivybos administracijos vadovą pavaduojantis Robertinas Tarasevičius.

Su Lietuvos piliečio išlaisvinimu susijusiems veiksmams koordinuoti sudaryta užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio vadovaujama tarpžinybinė darbo grupė.

Lietuvos generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Puolė ir rusų laivą

Šis įvykis gali būti siejamas su kitu incidentu. Sekmadienį Kamerūno piratai užpuolė ir sausakrūvį "North Spirit", kuris plaukioja su Sent Vinsento vėliava ir kurį administruoja Graikijos menedžerių kompanija "Balthellas Chartering S.A.".

Šio laivo įgulą sudaro rusai ir ukrainiečiai.

Sausakrūvis buvo ką tik įvestas į Dualos uosto reidą. "North Spirit" palikus locmanams, į denį pakilo 20 ginkluotų vyrų. Įsibrovėliai suniokojo radijo ir navigacijos prietaisus, išplėšė įgulos narių kajutes. Plėšikai pagrobė viską, ką tik rado vertinga.

Grasindami ginklais piratai pagrobė ir su savimi išsivedė sausakrūvio kapitoną Borisą Tersincevą ir vyresnįjį mechaniką Igorį Šumiką.

Apie jų buvimo vietą iki šiol nieko nėra žinoma. Manoma, kad įkaitai galėjo būti pagrobti keršto tikslais dėl dar praėjusį mėnesį vykusio incidento.

Kariškiai smogė piratams

Prieš dvi savaites Adeno įlankoje piratų užgrobė tanklaivį "Moskovskij universitet", kurio įgulą sudarė 23 rusai. Jau kitą dieną įkaitus išgelbėjo atskubėjęs Rusijos karinis laivas "Maršal Šapošnikov".

Kaip teigia naujienų agentūra "Interfaks", sulaikytus piratus rusų kariškiai susodino į valtį ir liepė jiems plaukti iki artimiausių Somalio pakrančių.

Agentūros teigimu, niekas nenukentėjo, tik iš piratų buvo atimti ginklai, abordažo kopėčios, navigacijos įranga. Palikta esą buvo tik vandens ir asmeniniai daiktai.

Paleido ar sunaikino?

Tačiau yra ir kitų versijų. Teigiama, kad Rusija savotiškai atkeršijo jos tanklaivį „Moskovskij universitet” užpuolusiems piratams.

Dienraščio "Klaipėda" priedas "Jūra" vakar jau rašė, kad pradžioje planavusi piratus nugabenti į Maskvą ir teisti, Rusijos karinė vadovybė persigalvojo. Buvo paaiškinta, kad piratai paleisti todėl, jog Rusija neturi įstatymų, kaip teisti už piratavimą.

Tačiau interneto portalas ”Maritime biuletin” paskelbė ir kitą versiją, kad Rusijos kariškiai galėjo piratus sunaikinti ir inscenizuoti neva šiuos paleido.

”Aš nesuprantu, kodėl nebuvo galima sugalvoti herojiškesnės versijos apie piratų nužudymą? Kam reikėjo sekti pasaką apie piratų paleidimą, kuria niekas netiki? Kodėl reikėjo taip atvirai daryti blogai, sukelti pavojų kitų laivų, kitų jūrininkų gyvybėms?“ – klausė ”Maritime biuletin” žurnalistas Michailas Voitenko.

Į Somalį neatplaukė

Vadovaujantis oficialia versija, jog Rusija paleido piratus, aišku, kad jie turėjo parplaukti atgal į Somalį.

Tačiau internete pasirodė šaltinio iš Rusijos gynybos ministerijos pranešimas, kad piratai Somalyje nepasirodė.

Kita versija – rusų kariškiai susodino piratus į valtį be navigacijos, ryšio priemonių, maisto ir gėlo vandens atsargų. Gal net ir be variklio, kuro atsargų?

Iki šiol neaišku, kaip buvo pasielgta su tanklaivio šturmo metu nukautu piratu ir keliais sužeistais. Ar nukautasis piratas ir sužeistieji taip pat buvo sumesti į valtį kartu su kitais?

Vakar pasigirdo ir versijų, kad šiuo metu piratai gali keršyti rusams už savo neaišku kur dingusius "kolegas", o ant šios keršto bangos galėjo patekti ir lietuvių laivas.

Paleido už išpirką?

Antradienio nakties įvykis – ne vienintelis atvejis, kai buvo užpultas Lietuvos laivas.

Pernai rugpjūtį prie Nigerijos krantų buvo užgrobtas "Limarko" laivas "Saturnas", iš jo pagrobti penki Lietuvos piliečiai.

Po vienuolikos dienų jie paleisti, kaip spėjama, sumokėjus išpirką.

Premjeras Andrius Kubilius antradienį Lietuvos radijui sakė, kad sukaupta patirtis gelbstint Nigerijos piratų įkaitais paimtus lietuvius, pasitarnaus ir šį kartą.

"Imamės veiksmų, kad šią problemą išspręstume pačiu artimiausiu metu ir tinkamiausiu būdu. Yra šiek tiek praeitos vasaros patirties. Tikiu, kad remiantis ir mūsų patirtimi, ir tarptautine praktika, šią problemą sugebėsime išspręsti", - sakė premjeras.

Pagrobėjai renka informaciją

Tačiau antradienį Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas spaudai Rolandas Kačinskas Lietuvos radijui teigė, kad per parą jokios naujos informacijos apie pagrobtąjį negali pateikti. 

"Stengiamės nieko nekomentuoti. Pagrobėjai gali sekti, gali sužinoti tai, ką mes komentuojame. Praėjusio įvykio patirtis rodo, kad įvairi informacija yra analizuojama, yra renkama anos pusės", - sakė URM atstovas.

Savo ruožtu Klaipėdos universiteto Laivybos katedros vadovas Vytautas Paulauskas teigė, kad pagrobėjai šiuo metu greičiausiai renka informaciją apie Lietuvą, apie laivą, iš kurio pagrobė įgulos narį.

"Pagrobimai nevykdomi dėl sportinio intereso. Dažniausiai per keletą dieną surinkus informaciją apie šalį reikalaujama atitinkamos išpirkos", - sakė V.Paulauskas.


Šiame straipsnyje: SaturnasArgo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių