„Akmenės cemente“ baigta rekonstrukcija

Po keletą metų trukusio gamybos modernizavimo įsibėgėja darbai „Akmenės cemente“. Šis rekonstrukcijos procesas buvo didžiausias įmonės istorijoje ir kainavo apie 380 mln. litų.

Daugiau nei 100 ha užimančios įmonės teritorijoje nauja klinkerio degimo krosnis matoma bemaž iš bet kurio taško. Kai ji pradėjo veikti, buvo sustabdytos dvi senosios, dirbusios 40 metų. Rekonstravus įmonę, šlapio cemento gamybos būdas pakeistas sausu – įmonė sumažino kuro sąnaudas, oro taršą ir padidino našumą.

„Mums reikėjo 1450 kilokolorijų tonai klinkerio išdegti, sausuoju mes naudojame 850 kilokolorijų. Jei kalbėti apie našumus, tai viena šlapio būdo klinkerio krosnis pagamindavo apie 1700 tonų per parą, tai nauja sauso būdo krosnis pagal naują technologiją mums leidžia pagaminti 4500 tonų per parą“, – detalizavo įmonės generalinis direktorius Artūras Zaremba.

Įmonės rekonstrukcija prasidėjo 2006 metais, tačiau po trejų metų dėl ekonominės krizės buvo sustabdyta ir pratęsta prieš trejus metus. Įsigyti moderniausi vokiški ir itališki įrenginiai, kuriuos, nestabdant gamybos, montavo ir derino dešimties šalių specialistai.

„Krosnį sumontuoti labai daug tikslumo reikėjo ir detales, kurių didelis svoris – buvo rutulinis malūnas ir kamino sekcijos, tai kamino aukštis 125 metrai, rutulinę sekciją keliant su kranu, tai dar tokia technologinė alkūnė buvo apie 20 tonų, tai jau ant krano galimybių ribos“, – dėstė „Akmenės cemento“ direktoriaus pavaduotojas naujos technologinės linijos statybai Sigitas Leminskas.

Šiuo metu įmonėje dirba pusė tūkstančio darbuotojų. Kas mėnesį pagaminama apie milijoną tonų cemento, pusė jo parduodama Lietuvoje, likęs iškeliauja į Suomiją, Lenkiją, Baltarusiją, Rusiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių