Azerbaidžane dėl perversmo sąmokslo, dėl kurio kaltinamas Iranas, sulaikyti 9 asmenys

  • Teksto dydis:

Azerbaidžanas sulaikė mažiausiai devynis savo piliečius, įtariamus ryšiais su Irano slaptosiomis tarnybomis ir perversmo bei žmogžudysčių planavimu, antradienį pranešė pareigūnai.

Įtampa tarp Baku ir Teherano dar labiau paaštrėjo po to, kai abi šalys išsiuntė viena kitos diplomatų.

Antradienį Azerbaidžano teisėsaugos pajėgos sulaikė asmenis, kurie, kaip sakoma bendrame Vidaus reikalų ministerijos, saugumo tarnybos ir generalinės prokuratūros pareiškime, dirbo Irano slaptosioms tarnyboms.

Pareiškime nurodomos devynios pavardės ir teigiama, kad buvo sulaikyti dar keli asmenys.

Jame nurodoma, kad grupuotė planavo „smurtinį vyriausybės nuvertimą ir žymių asmenybių bei aukšto rango pareigūnų nužudymą“.

Ši areštų banga prasidėjo po to, kai balandžio mėnesį kitoje byloje buvo sulaikyti šeši Azerbaidžano piliečiai. Jie buvo kaltinami tuo, kad buvo „užverbuoti Irano slaptųjų tarnybų, siekiant destabilizuoti padėtį šalyje“.

Azerbaidžanas yra artimas Irano istorinės varžovės Turkijos sąjungininkas.

Teheranas taip pat baiminasi, kad Izraelis – pagrindinis ginklų tiekėjas Azerbaidžanui – gali panaudoti Kaukazo šalies teritoriją puolimui prieš Iraną.

Kaimyninių Azerbaidžano ir Irano santykiai dar labiau pašlijo sausio mėnesį, kai į Baku ambasadą Teherane įsiveržė šaulys.

Jis nužudė diplomatą ir sužeidė du ambasados apsaugos darbuotojus.

Azerbaidžano užsienio reikalų ministerija dėl šaudymo apkaltino Iraną, bet iraniečių užsienio reikalų ministerija šį kaltinimą atmetė.

Gegužę Iranas išsiuntė keturis Azerbaidžano diplomatus. Užsienio reikalų ministerija teigė, kad tai buvo atsakas į balandžio mėnesį Baku įvykdytą Irano ambasados darbuotojų išsiuntimą.


Šiame straipsnyje: AzerbaidžanasIranassąmokslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių