Baiminasi programišių: aptikta spraga, kuri gali sukelti didžiulį chaosą keliuose

Nyderlanduose aptikta spraga, kuria pasinaudoję piktavaliai, gali sukelti didžiulį chaosą keliuose – programišiai gali „nulaužti“ net dešimtis tūkstančių šviesoforų.

Pagal mirksinčias šviesas ir sirenas šviesoforai įsižiebia žaliai – reaguoja į gaisrinės signalą.

„Didelis šios sistemos privalumas mums, kad ji yra daug saugesnė. Važiuoti degant raudonai – visada pavojinga. Dabar visi šviesoforai mums užsidega žaliai ir taip nuvykstame daug greičiau“, – teigė ugniagesių atstovas Gert'as Dijkstra.

Šia sistema Nyderlanduose naudojasi daugelis pagalbos tarnybų. Tačiau, kaip paaiškėjo, per programišiaus bandymą sistema buvo „nulaužta“. Su radijo siųstuvu ir nešiojamuoju kompiuteriu jis perėmė šviesoforo valdymą.

EPA-ELTA nuotr.

Saugumo sumetimais jis bandymą atliko viduryje nakties, tuščioje sankryžoje. Vėliau pranešė apie nutekėjimą Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui. 

„Šis įsilaužimas rodo, kad daugybe sankryžų Nyderlanduose galima manipuliuoti per nuotolį. Nerimą kelia tai, kad man pavyko tai padaryti pačiam. Juk neturėtų būti taip lengva, nes tai technologijos, nuo kurių kasdien priklauso mūsų saugumas“, – kalbėjo kompiuterių įsilaužėlis, testuotojas Alwinas Peppels.

„Pagalbos tarnyboms labai svarbu, kad sistema veiktų nepriekaištingai. Negerai, jei kiti tuo gali piktnaudžiauti“, – sakė ugniagesių atstovas.

Kibernetinio saugumo centras įspėja, jog žaisti su šviesoforais pavojinga ir už tai baudžiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių