C3S: liepos 22-oji buvo karščiausia diena istorijoje

  • Teksto dydis:

Liepos 22-oji buvo karščiausia diena per visą pasaulio istoriją, trečiadienį pranešė Europos klimatą stebinti organizacija.

Rekordinius karščius pasaulis išgyveno dvi dienas iš eilės; ypač sunku buvo didelėse Europos, Azijos ir Šiaurės Amerikos dalyse.

Preliminarūs „Copernicus“ klimato kaitos tarnybos (C3S) duomenys rodo, kad pirmadienį vidutinė pasaulinė dienos temperatūra buvo 17,15 Celsijaus laipsnio – didžiausia nuo įrašų pradžios 1940 metais.

Pirmadienio temperatūra buvo 0,06 laipsnio aukštesnė nei sekmadienį. Liepos 21-osios temperatūra taip pat buvo – iki liepos 22-osios – naujas rekordas, šiek tiek pranokęs ankstesnįjį, pasiektą prieš metus.

„Copernicus“, kuri naudodamasi palydoviniais duomenimis labai operatyviai atnaujina skaičius, susijusius su oro ir jūros temperatūra visame pasaulyje, nurodė, kad liepos 22-osios vertinimas yra preliminarus ir kad galutiniai skaičiai gali būti šiek tiek pakoreguoti.

C3S prognozavo naujus dienos rekordus, Šiaurės pusrutuliui išgyvenant vasaros piką, o visam pasauliui – itin ilgą ekstremalių karščių, kuriuos kursto žmogaus nulemta klimato kaita, periodą.

„Kaip tik tai klimato mokslas mums prognozavo, jei pasaulis toliau degins anglis, naftą ir dujas, – trečiadienį sakė klimatologė Joyce Kimutai (Džois Kimutai) iš Londono Imperijos koledžo (Imperial College London). – Ir darysis vis karščiau, kol liausimės deginę iškastinį kurą ir pasieksime nulinį grynąjį išmetamo [anglies dvideginio] kiekį.“

Nuo 2023 metų birželio kiekvienas mėnuo viršijo savo paties temperatūros rekordą – tai 13 mėnesių precedento neturinčių pasaulinių karščių atkarpa, antradienį pranešė C3S.

Dėl klimato kaitos dažnėja ir stiprėja ekstremalūs orų reiškiniai, ilgėja jų trukmė. Šiais metais visame pasaulyje būta didelių gamtinių nelaimių.


Šiame straipsnyje: klimato kaitakarščiairekordas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių