A. Dudos patarėjas: J. Kaczynskis po nesėkmingų rinkimų turėtų trauktis

  • Teksto dydis:

Lenkijos prezidentui Andrzejui Dudai (Andžejui Dudai) socialiniais klausimais patarinėjantis Marcinas Mastalerekas ketvirtadienį privačiam transliuotojui „Radio Zet“ sakė, kad po nesėkmingos valdančiųjų rinkimų kampanijos jų lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačinskis) turėtų trauktis.

Paklaustas, ar valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) rinkimų kampanija buvo nesėkminga, jis atsakė: „Taip.“

Sekmadienį vykusiuose Lenkijos parlamento rinkimuose, vadintuose svarbiausiais nuo komunizmo žlugimo, opozicija, pažadėjusi atkurti demokratijos standartus Lenkijoje, kartu surinko beveik 54 proc. balsų ir, kaip rodo antradienį paskelbti oficialūs rezultatai, gali perimti valdžią.

Aštuonerius neramius metus šalį valdžiusi konservatyvioji PiS surinko šiek tiek daugiau nei 35 proc. balsų ir tapo daugiausiai balsų surinkusia partija.

Tačiau J. Kaczynskio partija prarado daugumą parlamente ir, regis, nebeturi galimybių išlaikyti valdžią.

M. Mastalerekas pridūrė, kad kampanija buvo „tik glajus ant torto, visų jos metų valdžioje pabaiga“.

Pasak jo, didžiausias trukdis PiS rinkimų kampanijai buvo įtarimai, kad Lenkijos vyriausybė už kyšius išdavė tūkstančius vizų.

„Tai neabejotinai buvo vizų skandalas, – sakė jis. – Kai mažuose miesteliuose, kur PiS, deja, taip pat pralaimėjo, jie dalijo skrajutes turgaus aikštėse, o žmonės ateidavo ir klausdavo: „Kiek už vizą?“ Tai giliai įsirėžė į sąmonę.“

Paklaustas, ar J. Kaczynskis turėtų trauktis iš politikos, M. Mastalerekas atsakė teigiamai, bet pridūrė, kad J. Kaczynskis pats apie tai kalbėjo.

„Nesakiau, kada jis turėtų pasitraukti, ar tai turėtų įvykti dabar, ar po metų, ar po pusantrų metų“, – pridūrė prezidento patarėjas.

M. Mastalerekas taip pat sakė, kad Lenkijos valstiečių partijos (PSL) lyderis Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas (Vladislavas Kosiniakas Kamišas) būtų geresnis premjeras už Pilietinės koalicijos – didžiausios opozicinės grupės – lyderį Donaldą Tuską.

PSL lyderis, M. Mastalereko teigimu, paprasčiausiai yra atviresnis, bet, tuo pačiu, turbūt kompetentingesnis kalbant apie reikalus Seime, tad geriau bendradarbiautų.

„Donaldas Tuskas kol kas visus reikalus tvarkydavo (...) autoritariškai, pašalindamas visus savo priešus ir buvusius draugus“, – sakė M. Mastalerekas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
TEN PAT KUR IR JO BROLIS....

Kas yra Donaldas Tuskas?

Kas yra Donaldas Tuskas? portretas
Tai lenkiškas nacionalistas šovinistas su liberalo klouno kostiumu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių