ES – Slovakijai: demokratija arba pinigai

Jei Slovakijos Vyriausybė priims teismų sistemos reformas, kurios laikomos grėsme teisinės valstybės principams, šalies gali laukti finansinės sankcijos. Dėl to Bratislava sulaukė įspėjimo iš Europos Komisijos (EK).

Signalas iš Briuselio

Populistu laikomo premjero Roberto Fico vadovaujama koalicija nori sušvelninti bausmes už korupciją, ekonominius nusikaltimus ir atsisakyti policijos informatorių apsaugos. Šios reformos, kurias sukritikavo ES ir šalies opozicija, apima sprendimą panaikinti specializuotą prokuroro biurą, skirtą aukšto lygio korupcijos ir organizuoto nusikalstamumo byloms nagrinėti.

„ES įstatymai nurodo, kad valstybė, kuri negarantuoja apsaugos nuo korupcijos, negali gauti finansavimo“, – komentuodama Bratislavos planus agentūrai AFP teigė už vertybes ir skaidrumą atsakinga komisarė Vera Jourova.

Ji taip pat perspėjo, kad, panaikinus specializuotą prokuroro biurą, rizikuojama nuošalyje palikti kai kurias bylas. V. Jourova paragino R. Fico Vyriausybę prieš priimant reformas surengti išsamias konsultacijas.

„Prokurorai turi būti nepriklausomi nuo politikos, nes jiems gali tekti tvarkytis su bylomis, kuriose figūruoja aukšto rango politikai“, – nurodė V. Jourova ir pridūrė, kad baudžiamojo persekiojimo sistema turi būti visiškai apolitiška.

Reakcija: R. Fico pasivijo nauja protestų banga. Po 2018 m. masinių demonstracijų jam teko palikti premjero postą. / T. Benedikoviciaus / AFP / „Scanpix“ nuotr.

Visuomenė nesutinka

Pastarosiomis savaitėmis prieš šias reformas, kurias R. Fico administracija nori priimti pagreitinta tvarka, protestuoja tūkstančiai žmonių. Opozicijos lyderis Michalas Simecka sako, kad jų tikslas yra apsaugoti R. Fico nuo baudžiamojo persekiojimo.

Tripartinei Vyriausybei vadovaujantis teisininkas R. Fico gruodį pareiškė, kad specialiojo prokuroro biuras yra nebepataisomas.

„Slovakijos teismų sistemoje nėra vietos šiai žmogaus teises pažeidinėjančiai institucijai“, – tvirtino R. Fico ir pridūrė, kad jos įgaliojimus turėtų perimti vyriausiojo prokuroro biuras.

Praėjusią savaitę politikas taip pat pareiškė parlamentui, kad jo Vyriausybė darys viską, kad šios prieštaringai vertinamos reformos būtų priimtos.

R. Fico partija „Smer-SD“ pernai rugsėjį laimėjo visuotinius rinkimus. Pergalė suteikė R. Fico ketvirtą kadenciją premjero poste. Jo ankstesnė kadencija baigėsi pirma laiko 2018 m., kai visoje šalyje vyko protestai po su politikais susijusių verslininkų nusikaltimus tyrusio žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės Martinos Kusnirovos nužudymo.

ES įstatymai nurodo, kad valstybė, kuri negarantuoja apsaugos nuo korupcijos, negali gauti finansavimo.

Skaidrumas ir atvirumas

Šios teismų reformos praėjusią savaitę buvo sukritikuotos Europos Parlamento (EP) rezoliucijoje. „Šie pokyčiai kelia grėsmę teisminių procesų vientisumui ir kenkia ES kovai su sukčiavimu“, – sakoma dokumente.

Slovakija gali prisijungti prie kaimyninių šalių Vengrijos ir Lenkijos ir prarasti ES finansavimą dėl nuogąstavimų, susijusių su teisinės valstybės principais.

„Kyla problemų, kai rinkimų laimėtojas stengiasi daryti kuo didesnę įtaką reikalams, kurių neturėtų paveikti Vyriausybės politika, kaip numato teisinės valstybės principai“, – sakė V. Jourova.

EP savo rezoliucijoje taip pat sukritikavo R. Fico planus restruktūrizuoti visuomeninę televiziją ir radijo įmonę RTVS, taip pat jo sprendimą ignoruoti keturias žiniasklaidos priemones, kurios kritikuoja jo veiksmus.

ES įstatymų leidėjai pareikalavo „nutraukti žodines atakas prieš žiniasklaidos atstovus, kurios praeityje prisidėjo prie aplinkos, kurioje buvo įvykdyti smurtiniai nusikaltimai, kaip J. Kuciako ir M. Kusnirovos nužudymai“.

V. Jourova pažymėjo, kad R. Fico sprendimas nuošalyje palikti kai kurias žiniasklaidos priemones yra „žiniasklaidos pliuralizmo pažeidimas“.

„Tai taip pat yra tam tikras signalas apie politinės arenos skaidrumą ir atvirumą ir jos pasiryžimą diskutuoti ir pateikti argumentų“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
ir yra demonu terorizmas kai /laisva/ prievarta sujunge ir duodami babkes nupjautu medziu makulaturos tuo paciu jau ciniskai naikin viska kas gyvanegi ner blaiviu jegos strukturu kurios pasipriesintu siems ppp klonams?

To gėda

To gėda portretas
Niekas nieko už rankos nelaiko. Visos šalys gali išeiti, kaip tai padarė britai. Paprasta procedūra. Vieninteliai demokratinį valdymą vadinantys "režimais" yra rusijos valdantieji, nes nesupranta, kad galima gyventi kitaip.

Slovakija yra valstybė-krištolo skaidrumo,

Slovakija yra valstybė-krištolo skaidrumo, portretas
Jei palyginsite ją su Lietuva. Taigi. Lietuvoj bus viskas nuo nulio. Pradžiai paėmė Boso namą, toliau bus miškų savininkų sutvarkymas. Dar toliau suskaičiuos tokius kai gentvilai ir į juos panašius ir įvertins, kiek jie gali turėti nuosavybės ir kokios, jei jų vaikai, anūkai vien išsigimę, apsivogę, narkomanai, sukčiai, kilmė iš padugnių. Padugnėmis ir liko. Gal jie gali turėti iš Lietuvos visam laikui išvežimą be teisės grįžti ir bus atimta pilietybė? Manau, taip.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių