Estijos premjerė: vyriausybė ketina nutraukti finansavimą švietimui rusų kalba

  • Teksto dydis:

Atsakydama į klausimus dėl vieningos Estijos mokyklos, ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas) pirmadienį parlamente sakė, kad vyriausybė planuoja nutraukti finansavimą švietimui rusų kalba.

Estijos konservatorių liaudies partijos (EKRE) parlamentarų grupė, įskaitant Henną Polluaasą (Heną Peluasą), Martiną Helme (Martiną Helmę), Rene Kokką (Renė Koką), Siimą Pohlaką (Symą Pohlaką), Helle-Mooniką Helme (Helę-Moniką Helmę) ir Martą Helme (Martą Helmę), pateikė premjerei vienuolika klausimų apie įvairius perėjimo prie vieningos Estijos mokyklos aspektus.

Diskusijos dalyviai tvirtino, kad šalies mokyklose, kur mokoma estų kalba, yra didelių problemų. Kadangi šiose mokyklose yra daug moksleivių, kurių gimtoji kalba nėra estų, mokytojai klasėse esą susiduria su dideliais sunkumais.

K. Kallas situaciją ir vyriausybės veiksmus aiškino tebesitęsiančiu perėjimu prie vieningos Estijos mokyklos.

„Tai, kas parašyta konstitucijoje, galioja – kad oficiali Estijos kalba yra estų ir kad visi turi teisę į mokslą estų kalba“, – sakė ji.

K. Kallas teigimu, vyriausybė neketina rusinti Estijos vaikų.

„Priešingai, vyriausybė ketina nebefinansuoti švietimo rusų kalba ir pereiti prie vieningo švietimo estų kalba, – sakė ji.

Tai, kas parašyta konstitucijoje, galioja – kad oficiali Estijos kalba yra estų ir kad visi turi teisę į mokslą estų kalba.

Premjerė pridūrė, kad pereinant prie ugdymo estų kalba vieningos formos reikia atsižvelgti į vaiko kalbinius įgūdžius, taip pat į kalbinį ir metodinį mokymo tinkamumą.

„Neteisėta paskirti vaiką, kurio gimtoji kalba – estų, į klasę, kur mokymas estiškai yra skirtas estiškai nekalbantiems vaikams“, – sakė ji.

K. Kallas pabrėžė, jog perėjimo prie vienodo švietimo estų kalba tikslas yra tas, kad visi žmonės Estijoje būtų toje pačioje informacinėje erdvėje, puikiai kalbėtų estiškai ir kad būtų vis daugiau estiškai kalbančių žmonių.

„Kad neturėtume dviejų skirtingų sistemų – dėl to dirbame. Tai buvo didelė problema ir aš sutinku, kad tai turėjo būti padaryta labai seniai. Bet geriau vėliau, nei niekada. Bet kokiu atveju turime judėti pirmyn“, – pridūrė premjerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kestas

Kestas portretas
Labai dziugi zinia, tikekimes, kad ir pas mums susiprotes ir sunaikins tas ruskiu mokyklas ir nebemokys tos kalbos. Amen

chutin puilo

chutin puilo portretas
O kodel Estijoje turetu buti finansuojama orku kalba? Kada jie nustos gyventi sovietu sajungoje? Greit 40 metu, kaip visi atsiskyre nuo tu fasistu, bet niekaip neatsikrato dvokiancio sleifo.

Ela

Ela portretas
...prie ko kalba ???, juo daugiau moki tuo geriau, įdomiau, bet kur nuvažiavus tai tik džiaugtis , kad supranti kas kalbama, nesvarbu - lietuvių, anglų ,estų , rusų , suomių italų ir t. t. ir t. t.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių