Estijos vyriausybė patvirtino naujus suvaržymus dėl COVID-19

Estijos vyriausybė ketvirtadienį priėmė du nutarimus, kuriuose išdėstyti antradienį priimti sprendimai dėl kovos su koronavirusu priemonių.

Pirmiausia vyriausybė priėmė nutarimą, pagal kurį dalyvauti veiklose, kurios leidžiamos tik vykdant COVID pažymėjimų patikrą, nuo pirmadienio galės tik pilnai pasiskiepiję ar koronavirusine infekcija persirgę pilnamečiai asmenys.

Nepasiskiepijusių asmenų patekimas į kontroliuojamus renginius ribojamas, nes jiems esama labai didelės rizikos užsikrėsti koronavirusu, be to, užsikrėtę jie labiau platina virusą nei imunitetą turintys žmonės; tokiems žmonėms taip pat esama didesnės rizikos sirgti sunkesne ligos forma ir patekti į ligoninę. Dėl drastiškai išaugusio sergamumo padėtis Latvijos ligoninėse jau apibūdinama kaip kritinė.

Pakeitimai apima suaugusiųjų sportinę veiklą, treniruotes, jaunimo darbą, kursus, kvalifikacijos kėlimą ir tęstinį švietimą. Kvalifikacijos kėlimui ir su juo susijusiems egzaminams taikoma išimtis, pagal kurią asmenys, pradėję kvalifikacijos kėlimą, reikalingą riboto galiojimo kvalifikacijos liudijimui gauti, galės jį baigti. Išimtis padaryta atsižvelgiant į tai, kad tam tikrais atvejais riboto galiojimo kvalifikacijos liudijimas būtinas darbui.  

Nepasiskiepiję ar COVID-19 nepersirgę asmenys nebegalės dalyvauti sporto varžybose, mėgėjiško sporto renginiuose, lankytis viešosiose pirtyse, SPA centruose, baseinuose, vandens pramogų centruose, konferencijose, teatruose, kino teatruose, koncertuose ir parodose, viešojo maitinimo įstaigose. Jie taip pat nebegalės dalyvauti viešuose susibūrimuose, vyksiančiuose uždarose patalpose ar ribotose lauko erdvėse.  

Darbo santykiuose, kaip ir anksčiau, reikalavimo vaikščioti į darbą pagrindas bus darbdavio atliekama rizikų analizė.

Tuo pačiu nutarimu taip pat sugriežtinama kaukių dėvėjimo kontrolė. Prekybos ir paslaugų sektoriuose už šio reikalavimo vykdymo kontrolę atsakingi paslaugų teikėjai ir pardavėjai. Aptarnauti kaukės nedėvinti asmenį draudžiama. Siekiant apriboti viruso plitimą, tokiose patalpose būtina užtikrinti saugaus atstumo laikymąsi.    

Nuo šiol įsigalioja reikalavimas dėvėti būtent apsauginę kaukę ir nebeleidžiama pridengti burnos ir nosies šaliku, apykakle ar kažkuo kitu. Šalyje toliau dominuoja užkrečiamesnė koronaviruso delta atmaina, ir tik kaukė gali veiksmingai apsaugoti nuo užsikrėtimo per burną ir nosį.   

Primygtinai rekomenduojama dėvėti medicininę kaukę ar jai prilyginamą apsauginę kaukę, nes jos labai veiksmingai apsaugo nuo užsikrėtimo delta atmaina. Asmenys, negalintys dėvėti kaukės dėl medicininių priežasčių, turi turėti tai patvirtinančią pažymą iš gydytojo. 

Netgi tuose renginiuose, kur lankytojai įleidžiami tik pateikus COVID pažymėjimą, pavyzdžiui, teatruose, kino teatruose ar koncentruose, tiek pasiskiepijusiems ar persirgusiems COVID-19 asmenims, tiek vyresniems nei 12 metų amžiaus vaikams primygtinai rekomenduojama dėvėti apsauginę kaukę.

Nauji apribojimai galios bent iki 2022 metų sausio 10-osios.

Antru nutarimu vyriausybė pritarė saviizoliacijos ir testavimo mokyklose bei būreliuose tvarkos pakeitimams, kuriais siekiama veiksmingiau užkirsti kelią susidaryti infekcijos plitimo grandinėms tose įstaigose.

Atnaujinta tvarka galios visų bendrojo lavinimo ir profesinių mokyklų mokiniams, nepasiskiepijusiems nuo CIVID-19 ar nepersirgusiems šia liga. Pagal atnaujintą tvarką, jei įstaigoje nustatomas COVID-19 atvejis, artimą kontaktą su užsikrėtusiuoju turėję asmenys gavus šią informaciją  turi likti namuose ir ne anksčiau, kaip ketvirtą dieną po turėto kontakto, atlikti molekulinį (PGR) testą.

Testas turi būti atliekamas viešuosiuose testavimo punktuose. Jei testo rezultatas neigiamas, moksleiviui leidžiama sugrįžti į mokyklą ar vėl lankyti būrelį. Eiti į kiną, teatrą, koncertą, muziejų, SPA centrą ar kavinę draudžiama dešimt dienų po kontakto su užsikrėtusiuoju COVID-19.  Pasireiškus ligos simptomams moksleivis privalo likti namuose.

Antrasis vyriausybės nutarimas įsigalios po moksleivių atostogų, nuo lapkričio 1-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

visa

visa portretas
problema tame kad pagal populiacine programa sis uzkratas barstomas stai kodel jau is anksto diagnozuojami protrukiai ivairiose vietos e ir tai jau neslepia bet didina fasistyne prievarta sveikiems zmonems o serganciu negydo taip bus didesnis AA kiekis kuri galima pripliusuot prie sio setonvyruso======
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių