Į Ispaniją grįžo Katalonijos separatistų lyderė

Po daugiau kaip šešerių egzilyje Šveicarijoje praleistų metų į Ispaniją grįžo įtakinga Katalonijos separatistų vadovė Marta Rovira.

Su keturiais bendražygiais ji automobiliu kirto sieną tarp Prancūzijos ir Katalonijos.

Netrukus po to politikė Kantalopse pasakė ugningą kalbą. „Grįžome, kad užbaigtume tai, ką palikome neužbaigta“, – sakė ji džiūgaujantiems šalininkams. Šie laikė rankose plakatą su užrašu „Laisvę Katalonijai“.

M. Rovira, kuri, nepaisant gyvenimo egzilyje, visus tuos metus išlaikė Katalonijoje valdančiosios Kairiosios respublikonų partijos (ERC) generalinio sekretoriaus pareigas, sakė „dažnai svajojusi apie šį momentą“. Įvairūs (nepriklausomybės) judėjimo atstovai esą vėl turi dirbti vieningai. Tik taip bus galima pasiekti nepriklausomybę. „Tačiau šis demokratiškas ir nesulaikomas judėjimas niekada nenaudos smurto, kad apgintų savo idėjas“, – pažymėjo M. Rovira.

Dabar nekantriai laukiama Carleso Puigdemont‘o sugrįžimo. Tačiau jam grįžti gali būti sudėtingiau, nes teisėjas nenori suteikti amnestijos buvusiam Katalonijos vadovui ir nepanaikino jo arešto orderio.

Teisėjas argumentuoja, kad C. Puigdemont‘as kaltas dėl turto pasisavinimo, nes naudojo viešąsias lėšas neteisėtu paskelbtam 2017 m. referendumui.

Taip esą buvo pažeisti ir finansiniai ES interesai.

Už šiuos atvejus amnestijos įstatymas, pasak teisėjo, atleidimo nuo bausmė nenumato.

C. Puigdemont‘as patikino, kas vis tiek sugrįš.

Jis po gegužę vykusių regiono parlamento rinkimų norįs dalyvauti debatuose dėl naujos vyriausybės sudarymo ir kandidatuoti į regiono prezidento postą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šaunu !

šaunu ! portretas
l a i s v ę KATALONIJAI ! -- ne rytoj , o šiandieną.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių