Irano užsienio reikalų ministras nori geresnių santykių su Europa

  • Teksto dydis:

Iranui patiriant tarptautines sankcijas ir politinę izoliaciją, naujasis šalies užsienio reikalų ministras Abbasas Araghchis ketina siekti suartėjimo su Vakarais.

Jo ministerija mėgins „įveikti įtampą su Vašingtonu ir atkurti santykius su Europos šalimis“, – po patvirtinimo pareigose Irano naujienų agentūrai „Isna“ sakė 61-erių diplomatas. Kartu jis paragino Vakarus atsisakyti savo „priešiškos pozicijos“, kad būtų galima atgaivinti 2015 m. tarptautinį branduolinį susitarimą.

A. Araghchis yra buvę ambasadoriumi Suomijoje ir Japonijoje. Vėliau, prezidentaujant Hassanui Ruhani (2013–2021), jis buvo užsienio reikalų viceministras ir vaidino svarbų vaidmenį branduolinėse derybose. A. Araghchis laikomas geresnių santykių su Vakarais ir tiesioginio, nors ir kritiško, dialogo su JAV šalininku. Tačiau kritikai mano, kad jis gali tęsti Irano paramą radikalioms grupuotėms kovoje su mirtinu priešu Izraeliu.

Derybos dėl branduolinės sutarties atgaivinimo nevyksta jau daugiau kaip dvejus metus. Prieš beveik dešimt metų Teheranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą. Mainais buvo atšauktos JT sankcijos, kurios, be kita ko, taikytos Irano naftos eksportui ir bankų sektoriui. Sutartis turi užkirsti kelią Iranui pasigaminti branduolinę bombą. Kai vadovaujant Donaldui Trumpui JAV 2018 m. pasitraukė iš susitarimo, ir Iranas palaipsniui atsisakė savo įsipareigojimų.


Šiame straipsnyje: IranasEuropasantykiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo,taikos balandis ,

Jo,taikos balandis , portretas
tiekiantis karinę techniką kacapams prieš Ukrainą ir remiantis muslimų teroristus.Nx
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių