Izraelio parlamentas atgaivino įstatymą dėl ultraortodoksų šaukimo į kariuomenę

Izraelio parlamentas antradienį nubalsavo atgaivinti prieštaringai vertinamą ir ministro pirmininko Benjamino Netanyahu remiamą, tačiau jo gynybos ministro kritikuojamą įstatymą, pagal kurį kariuomenėn būtų šaukiami žydai ultraortodoksai.

Už tai, kad būtų priimtas įstatymas, pagal kurį būtų palaipsniui ir su tam tikrais apribojimais didinamas karinę tarnybą atliekančių žydų ultraortodoksų skaičius, balsavo 63 įstatymų leidėjai, 57 parlamento nariai balsavo prieš.

Karinė tarnyba yra privaloma didžiajai daliai Izraelyje gyvenančių žydų, tačiau ultraortodoksų bendruomenė dėl savo įsitikinimų nuo jos yra atleista.

Šiuo metu Gazoje vykstant karui, o Libano pasienyje – kasdieniams apsišaudymams su grupuote „Hezbollah“, gynybos ministro Yoavo Gallanto teigimu, šiame įstatyme numatytos priemonės nėra pakankamos.

„Neturėdami smulkintis politikuodami didžių mūsų kariuomenės kovotojų sąskaita“, – po parlamentinio balsavimo pasakė Y. Gallantas.

„Prisiimti karinės tarnybos naštą – visos tautos reikalas“, – pridūrė jis.

B. Netanyahu jau metų metus mėgino įsteikti jo koalicijos vyriausybėje postus užimantiems ortodoksams ir kitiems religiniams nacionalistams.

Opozicijos lyderis Yairas Lapidas apkaltino premjerą mėginant priimti „jokios vertės“ neturintį įstatymą dėl šaukimo į kariuomenę, kad tik išsilaikytų valdžioje.

Šio balsavimo rezultatai atspindi „vieną iš niekingiausių momentų Kneseto (parlamento) istorijoje“, – socialiniame tinkle „X“ rašė jis, kaltindamas vyriausybę siekiu priimti „vengimo įstatymą“.

Po balsavimo teisės aktą turės išnagrinėti parlamentiniai komitetai, po to jis bus grąžintas į parlamento rūmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių