Izraelis ir „Hamas“ tęsia paliaubas: paleista daugiau įkaitų

Izraeliui ir „Hamas“ pirmadienį iki šiuo metu galiojančių keturių dienų paliaubų pabaigos likus vos kelioms valandoms susitarus jas pratęsti dar dviem dienoms, Kataro pareigūnai pranešė, kad tos pačios dienos vakare buvo paleista dar daugiau įkaitų.

„Kataras praneša, kad, vykdant tarpininkavimą, buvo pasiektas susitarimas pratęsti humanitarines paliaubas Gazos Ruože dar dviem dienoms“, – socialiniame tinkle X (buvęs tviteris) rašė užsienio ministerijos atstovas Majedas al-Ansari.

Vėliau tą pačią dieną, laikydamasi susitarimo sąlygų, „Hamas“ Raudonajam kryžiui perdavė dar 11 Gazos Ruože laikomų įkaitų, kurie jau grįžto į Izraelį, nurodoma pirmadienį vakare paskelbtame šalies kariuomenės (IDF) pranešime.

Tarp jų – devyni vaikai bei paaugliai ir dvi motinos. Jauniausi iš paleistų įkaitų yra trejų metų amžiaus dvyniai.

Mainais iš kalėjimų paleisti 33 palestiniečiai – moterys ir nepilnamečiai asmenys. Nurodoma, kad jauniausiam iš jų yra 14 metų.

Izraelio žiniasklaida praneša, kad buvo paleista ir keletas Gazos Ruože laikomų įkaitų iš Tailando.

Žiniasklaida teigia, kad pirma kilo nesutarimų dėl to, kurie iš Izraelio įkaitų ir palestiniečių kalinių bus paleisti – Izraelis kritikavo tai, kad motinos buvo atskiriamos nuo savo vaikų.

Tai jau ketvirtoji Gazos įkaitų grupė, paleista penktadienį prasidėjusių paliaubų metu. Ligi šiol paleista daugiau nei 50 įkaitų. Mainais už juos iš kalėjimų paleista 150 palestiniečių.

Kataras praneša, kad, vykdant tarpininkavimą, buvo pasiektas susitarimas pratęsti humanitarines paliaubas Gazos Ruože dar dviem dienoms.

Apie tai, kad paliaubos pratęsiamos, sprendžiant konfliktą kartu su Egiptu ir Jungtinėmis Valstijomis tarpininkaujantis Kataras paskelbė iki šiuo metu daromos pertraukos pabaigos likus vos kelioms valandoms.

Palestinos islamistų judėjimas „Hamas“ savo oficialioje svetainėje taip pat patvirtino, kad naujas susitarimas tikrai buvo pasiektas, nurodydamas, kad toliau galios pirmesnio susitarimo sąlygos.

Praėjusią savaitę Izraelio ir „Hamas“ sudarytas susitarimas numato galimybę pratęsti paliaubas, už tai kasdien paleidžiant po dar 10 įkaitų. Pagal susitarimo sąlygas numatoma, kad per 10 dienų mainais į 300 Izraelio kalėjimuose laikomų palestiniečių būtų paleista iki 100 įkaitų.

Per precedento neturinčias spalio septintosios atakas „Hamas“ smogikai Izraelio pasienio gyvenvietėse netoli Gazos nužudė maždaug 1,2 tūkst. žmonių, dar apie 240 asmenų buvo pagrobti ir išvežti į pakrantės ruožą.

Į tai atsakydamas, Izraelis pradėjo intensyviausią kada vykdytą tankiai apgyvendinto Gazos Ruožo, kurio valdžią 2007 m. jėga perėmė „Hamas“, bombardavimą bei sausomos operaciją ruožo teritorijoje.

„Hamas“ kontroliuojamos sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, nuo karo pradžios aukų skaičius Gazoje siekia apie 15 tūkst., dar daugiau nei 36 tūkst. žmonių buvo sužeista.

Egipto valstybinės žvalgybos teigimu, pirmadienį pratęsus paliaubas siekiama, kad mainais į 30 palestiniečių kalinių kasdien būtų paleidžiama dar po 10 įkaitų. Be to, į nuo spalio 7 d. visiškai atkirstą Gazą bus atvežta daugiau medicininės pagalbos, maisto ir kuro.

Kataras pirmiau yra pareiškęs optimizmą dėl to, kad paliaubos gali būti pratęstos. „Dabar turime formulę“, – naujienų agentūrai dpa pasakė M. al-Ansari, pridurdamas, kad dėl to buvo „lengviau pasiekti“ antrąjį susitarimą dėl pratęsimo. Tačiau, jo žodžiais tariant, dėl tolesnių ilgalaikių paliaubų derėtis šiuo metu ko gero yra pernelyg anksti.

Iki paleidžiant pastarąją įkaitų grupę, Izraelio vyriausybės atstovas Eilonas Levis nurodė, kad Gazos Ruože vis dar laikomi 184 įkaitai. Tarp jų yra 14 užsieniečių ir dar 80 dvigubą pilietybę turinčių Izraelio piliečių.

E. Levis pranešė, kad vis dar nėra paleistas jauniausias įkaitas – 10 mėn. kūdikis, kuris buvo pagrobtas kartu su jo tėvais ir 4 m. broliuku.

JT generalinis sekretorius António Guterresas pasveikino Izraelio ir „Hamas“ paliaubų pratęsimą dviem dienoms, pirmadienį sakydamas, kad tai yra „vilties ir žmogiškumo spindulys karo tamsoje“.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen taip pat pasveikino paliaubų pratęsimą, teigdama, kad tai „atveria vilties langą ir suteikia galimybę daugiau Gazos civilių gauti būtinos pagalbos“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių