J. Bidenas apkaltino D. Trumpą niekinant lotynų amerikiečius

  • Teksto dydis:

JAV vadovas Joe Bidenas (Džo Baidenas), antradienį apsilankęs Nevados ir Arizonos valstijose, kad užsitikrintų svarbios demografinės grupės palaikymą, apkaltino tikėtiną savo varžovą prezidento rinkimuose Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) niekinant lotynų amerikiečius.

Apklausos rodo, kad istoriškai demokratus remianti lotynų amerikiečių bendruomenė vis labiau linksta prie respublikono D. Trumpo, o tai J. Bidenui kelia problemų svyruojančiose valstijose, kuriose jis nedideliu skirtumu laimėjo 2020 metais ir kurių paramos jam vėl reikės lapkritį, kad laimėtų antrąją kadenciją.

„Šis vyrukas niekina lotynų amerikiečius“, – antradienį transliuotame interviu ispanų transliuotojui „Univision“ pareiškė J. Bidenas.

Jis pabrėžė, kad buvęs prezidentas D. Trumpas ne kartą vartojo prieš imigrantus nukreiptą retoriką, pavyzdžiui, apibūdino migrantus kaip „nuodijančius šalies kraują“ ir planavo masines deportacijas, jei būtų išrinktas.

„Lotynų amerikiečiai buvo labai svarbūs mano pergalei 2020 metais ir jie vėl tokie yra, – pridūrė J. Bidenas. – Aš sunkiai dirbu, kad pelnyčiau jų balsus.“

Per trijų dienų vizitą JAV vakaruose J. Bidenas pradėjo specialią kampaniją „Latinos con Biden-Harris“ (Lotynų amerikiečiai su J. Bidenu ir viceprezidente Kamala Harris (Kamala Haris)).

81-erių prezidentas taip pat vardija savo ekonominius pasiekimus ir akcentuoja tokius klausimus kaip abortai ir imigracija, kurie, demokratų nuomone, yra svarbūs lotynų amerikiečių rinkėjams.

J. Bideno perrinkimo kampanijos vadovė Julie Chavez Rodriguez (Džuli Čaves Rodriges) pareiškime teigė, kad lotynų amerikiečių balsai yra labai svarbūs pergalei, ir siekė pabrėžti skirtingą D. Trumpo požiūrį, kaltindama jį „prieš lotynų amerikiečius nukreipta darbotvarke“.

Šis vyrukas niekina lotynų amerikiečius.

Nevadoje J. Bidenas lankėsi azartinių lošimų sostinėmis laikomuose Rine ir Las Vegase, kur surengė kampanijos renginį ir pasakė kalbą apie būsto kainas.

Jis bandė pasipriešinti dukart apkaltos sulaukusio buvusio prezidento teiginiams, kad valdant D. Trumpui amerikiečiai gyveno geriau.

„Kai keliauju po šalį, žmonės dažnai man pasakoja, kad 2020-aisiais jie buvo prislėgti. Jie prarado verslą ir prarado tikėjimą sistema“, – sakė J. Bidenas per savo kalbą Las Vegase.

„Tačiau mūsų priimti įstatymai ir bendras darbas padėjo jiems atsistoti ant kojų, – pridūrė jis. – Turime dar daug ką nuveikti. Svajonė turėti gerus namus pernelyg daug žmonių vis dar atrodo nepasiekiama. Aš tai suprantu.“

Po to J. Bidenas išskrido į Arizonos valstijoje esantį Finiksą.

Prezidentas restorane, kuriame leido laiką su rinkėjais, buvo pasitiktas šūksniais „Viva Biden!“ (Tegyvuoja Bidenas!).

„Jūs esate priežastis, dėl kurios aš iš esmės įveikiau Donaldą Trumpą“, – sakė J. Bidenas, džiūgaujant šalininkams. „Man jūsų labai reikia“, – pridūrė jis.

Įtemptos varžybos

Didžiojo Kanjono valstijoje prieš ketverius metus vykusiame pirmajame rinkimų ture J. Bidenas aplenkė D. Trumpą vos 10 tūkst. 457 balsais, t. y. 0,3 procentinio punkto.

Baigęs vizitą šioje valstijoje J. Bidenas trečiadienį bei ketvirtadienį lankysis Teksase esančiuose Dalase ir Hjustone, kur vyks lėšų rinkimo renginiai.

Demokratas atsilieka nuo 77-erių D. Trumpo pagal apklausas šešiose svarbiausiose svyruojančiose valstijose, įskaitant Arizoną ir Nevadą, kurios, kaip tikimasi, nulems, kas laimės lapkričio 5 dieną vyksiančius prezidento rinkimus.

Nepaisant to, kad D. Trumpas nuolat pasisako prieš imigrantus, apibūdindamas juos kaip sieną iš Meksikos pusės kertančius prievartautojus ir narkotikų prekeivius, lotynų amerikiečiai vis labiau palaiko respublikonus.

2020 metais J. Bidenui pavyko pelnyti daug ispanakalbių rinkėjų balsų, tačiau naujausios apklausos rodo, kad parama dabartiniam prezidentui ima silpnėti.

Daugelis iš jų yra antros kartos migrantai, kuriems didelį nerimą kelia krizė Meksikos pasienyje, ypač pasienyje esančioje Arizonos valstijoje.

Sparčiai auganti lotynų amerikiečių bendruomenė sudaro 19 proc. visų JAV gyventojų.

J. Bidenas vis dažniau aršiai užsipuola D. Trumpą, kuris siekia sugrįžimo į Baltuosius rūmus nuo tada, kai anksčiau šį mėnesį jie faktiškai užsitikrino Demokratų ir Respublikonų partijų nominacijas dalyvauti prezidento rinkimuose.

Tačiau D. Trumpo kampanija turi savų problemų – respublikonui gresia turto areštas po to, kai jo teisininkai pirmadienį pripažino, kad jis neturi pakankamai pinigų apskųsti 464 mln. JAV dolerių (427,76 mln. eurų) baudą už savo nekilnojamojo turto vertės padidinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iš portretas
kur dar ta pampersinė mumija išlindo,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių