J. Bidenas ir K. Harris lankėsi audros „Helene“ nuniokotose valstijose

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį iš arti pamatė katastrofiškus uragano „Helene“ padarinius, o viceprezidentė Kamala Harris nukentėjusioms šeimoms dalijo maisto davinius.

Tūkstančiai federalinių pareigūnų ir įvairių tarnybų darbuotojų susivienijo gelbėdami gyventojus ir rūpindamiesi milijonais nelaimės ištiktų žmonių.

J. Bidenas išskrido įvertinti padėties Šiaurės Karolinos ir Pietų Karolinos valstijose, o K. Harris nuvyko į Džordžiją.

Valdžios tvarkymąsi su nelaimės, per kurią šešiose valstijose žuvo mažiausiai 162 žmonės, padariniais viceprezidentės varžovas rinkimuose Donaldas Trumpas pabandė paversti politiniu įrankiu savo naudai.

J. Bidenas Pietų Karolinoje buvo supažindintas su plataus masto gelbėjimo operacija, kurioje dalyvauja daugiau kaip 10 tūkst. federalinių pareigūnų, gelbėtojų ir Nacionalinės gvardijos narių visoje JAV pietrytinėje dalyje.

Vėliau jis iš sraigtasparnio apžvelgė nuo potvynio nukentėjusį Ašvilio miestą Šiaurės Karolinoje, kur buvo matyti sukrečianti destrukcija: sugriuvę tiltai, nuolaužų pilni ežerai, sugriauti pastatai ir nuplauti keliai.

„Tai, ką pamačiau, draskė širdį, – rašė J. Bidenas socialiniame tinkle “X“. – Tačiau (...) matome, kaip kaimynai padeda kaimynams, kaip savanoriai ir darbininkai stovi greta, kaip žmonės kliaujasi vieni kitais. Tai – Amerika.“

Kartu su prezidentu keliaujantis krašto saugumo sekretorius Alejandro Mayorkasas „Helene“ apibūdino kaip istorinio stiprumo audrą, sukėlusią katastrofiškus potvynius miestuose ir atokiose kalnų bendruomenėse.

„Turime miestelių, kurie išnyko, tiesiogine prasme, – sakė jis. – Atstatymas kainuos daug milijardų dolerių ir tuks daugelį metų.“

„Niekas nebegali paneigti klimato krizės“

J. Bidenas, kuris keliose valstijose patvirtino didelės nelaimės paskelbimą, pranešė, kad į Šiaurės Karoliną siunčiama iki 1 tūkst. aktyviosios tarnybos karių. Jie, pasak prezidento, padės pagreitinti gyvybes gelbstinčių atsargų, įskaitant maistą, vandenį ir vaistus, pristatymą į atkirstas vietoves.

Jis taip pat kalbėjo apie Vašingtono pareigą suteikti pagalbą.

„Tokiomis akimirkomis politiką atidedame į šalį, – sakė JAV vadovas. – Šalis jus palaiko.“

Tačiau J. Bidenas taip pat perspėjo, kad klimato kaita didina ekstremalių orų reiškinių intensyvumą ir dažnumą.

„Niekas nebegali paneigti klimato krizės poveikio, bent jau aš tikiuosi, kad ne, – sakė prezidentas. – Jei jie tai daro, jų smegenys tikriausiai mirusios.“

K. Harris, pakeitusi J. Bideną kaip demokratų kandidatė lapkričio 5 dieną vyksiančiuose prezidento rinkimuose, nuskrido į pietinę Džordžijos valstiją, kuri taip pat smarkiai nukentėjo nuo uragano.

Viceprezidentė apsilankė ekstremalių situacijų operacijų centre Ogastoje, o paskui apžiūrėjo vieną itin nukentėjusį rajoną.

Ant kelio buvo išsibarsčiusios nuolaužos, o netoli vietos, kur viceprezidentė guodė sielvartaujančius gyventojus, ant namų buvo užvirtę medžiai.

K. Harris patikino Džordžijos gyventojus, jog federalinė vyriausybė bendradarbiauja su vietos valdžios institucijomis, kad „žmonės gautų paramą ir pagalbą, kurios jiems labai reikia ir kurios jie teisėtai nusipelnė“.

„Esame čia ilgam“, – pridūrė ji.

K. Harris taip pat padėjo vienoje prieglaudoje  išdalyti maisto davinius nukentėjusioms šeimoms, o išvykdama sulaukė garsių plojimų.

Šiaurės Karolina ir Džordžija yra tarp septynių „svyruojančių“ valstijų, galinčių nulemti rinkimų rezultatus. Keliose valstijose jau yra prasidėjęs išankstinis balsavimas.

Baltieji rūmai pranešė, kad J. Bidenas ketvirtadienį nuvyks į Floridą, kur praėjusią savaitę „Helene“ pasiekė krantą kaip ketvirtos kategorijos uraganas, ir į Džordžiją.

Audros sukeltos liūtys padarė didžiulę žalą Apalačų kalnuose, kur miesteliai ir kaimai liko atkirsti nuo išorinio pasaulio.

Rytinėje Tenesio valstijos dalyje, kur kilo didžiulis potvynis, vyko didelio masto paieškos operacijos.

„Vis dar yra dingusių žmonių, – sakė gubernatorius Billas Lee (Bilas Li). – Išgyvename nepaprastai sunkaus ir tragiško įvykio, besirutuliojančio rytinėje Tenesio dalyje, piką.“

D. Trumpo puolimas

J. Bideno ir K. Harris vizitai į nukentėjusias valstijas įvyko praėjus dienai po to, kai kandidatai į viceprezidentus respublikonas J. D. Vance'as (Dž. D. Vansas) ir demokratas Timas Walzas dalyvavo televizijos debatuose. Juose jie pripažino, kad jų nuomonės dėl būtinybės imtis ryžtingų atsakomųjų priemonių sprendžiant stichinių nelaimių padarinius sutampa.

Tačiau D. Trumpas stengėsi iš šios nelaimės susikrauti politinį kapitalą, be įrodymų kaltindamas J. Bideno administraciją ignoravus krizę ir atsisakius suteikti pagalbą respublikono šalininkams.

J. Bidenas pirmadienį žurnalistams sakė, kad D. Trumpas meluoja, o jo žodinius išpuolius pavadino neatsakingais.

Politinė audra dėl „Helene“ kilo tuo metu, kai J. Bidenas ir K. Harris išgyvena virtinę krizių, likus vos mėnesiui iki rinkimų, kurių baigtis sunkiai prognozuojama.

Koordinuodami uragano padarinių likvidavimo veiksmus, jie taip pat sprendžia didėjančios įtampos tarp Irano ir Izraelio bei šalies ekonomikai grėsmę keliančio uostų darbuotojų streiko klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių