JAV gynybos sekretorius: parama Baltijos šalims – nepajudinama

Jungtinės Valstijos ir toliau besąlygiškai prisidės prie Baltijos šalių saugumo užtikrinimo, ketvirtadienį lankydamasis Taline pareiškė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas).

„Šiandien Estijos žmonėms noriu aiškiai pasakyti vieną dalyką. Jungtinės Valstijos ir toliau tvirtai pasisako už mūsų sąjungininkių Baltijos šalių laisvę ir suverenitetą. Esame kartu su jumis, kad atgrasytume ir apgintume nuo bet kokios grėsmės mūsų bendram saugumui“, – spaudos konferencijoje sakė L. Austinas. Jo žodžius citavo Estijos visuomeninis transliuotojas ERR.

Pasak JAV gynybos sekretoriaus, Rusijos įsiveržimas į Ukrainą rodo, kad laisvė negali būti laikoma savaime suprantamu dalyku, o Estija tai puikiai žino iš savo istorijos.

L. Austinas teigė, kad JAV įvykdė savo pažadus sąjungininkėms Baltijos šalims. Vienas iš pavyzdžių – nuolatinis JAV karių ir didelio mobilumo raketinės artilerijos sistemų HIMARS buvimas Estijoje, sakė jis.

Kiekvieną žodį, kurį pasakėme, mes ištesėjome ir toliau vykdysime savo įsipareigojimus.

Jis atkreipė dėmesį į pažadą, duotą prieš Rusijai pradedant plataus masto invaziją į Ukrainą praėjusių metų vasarį, kad JAV pajėgos būtų Estijoje kitą dieną po karo pradžios.

„Ir mes tai padarėme. Buvome pirmieji, kurie čia atvyko. Kiekvieną žodį, kurį pasakėme, mes ištesėjome ir toliau vykdysime savo įsipareigojimus“, – sakė jis.

L. Austinas taip pat gyrė Estiją už paramą Ukrainai, pavadindamas šią Baltijos šalį „puikiu pavyzdžiu“ ir pabrėždamas suteiktos pagalbos dydį.

„Jūs patys savo kailiu patyrėte Kremliaus agresiją. Ir jūs pademonstravote didžiulę lyderystę šiandien remdami Ukrainą. Pagal savo ekonominį dydį Estija suteikė Ukrainai daugiau karinės pagalbos nei bet kuri kita pasaulio šalis. Priėmėte sunkius sprendimus, kad ukrainiečiai gautų pagalbą, kurios jiems reikia apsiginti. Taigi ačiū jums už jūsų lyderystę, ji iš tiesų yra puikus pavyzdys visoms šalims“, – sakė jis.

JAV buvimas regione patvirtina transatlantinio aljanso tvirtumą, po susitikimo su L. Austinu sakė Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas).

„Jungtinių Valstijų indėlis į Estijos ir Europos saugumą yra neabejotinas. Sustiprintas JAV pajėgų buvimas Estijoje ir mūsų regione patvirtina transatlantinio aljanso santykių svarbą ir leis mums dar labiau sustiprinti NATO gynybinę ir atgrasymo poziciją rytiniame flange“, – sakoma jos pareiškime.

Estijos premjerė pabrėžė, jog Ukraina turi laimėti karą, kad apsaugotų „demokratinę ir taisyklėmis grindžiamą pasaulio tvarką“, ir kad šiai šaliai turi būti suteikta didesnė pagalba.

K. Kallas dar kartą iškėlė savo idėją, kad Europos Sąjunga galėtų pradėti bendrus gynybos pirkimus. Praėjusią savaitę ji tai aptarė su valstybių vadovais. Ji taip pat paragino didinti gynybos pramonės pajėgumus.

K. Kallas ir L. Austinas aptarė Jungtinių Valstijų pėstininkų kuopos ir HIMARS, kurios gruodžio mėnesį atvyko į Estiją, buvimą, taip pat įsipareigojimus, prisiimtus per praėjusių metų NATO viršūnių susitikimą Madride.


Šiame straipsnyje: Estijakaras UkrainojeBaltijos šalysnepriklausomybėparamaagresijaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių