JT: Izraelio ministro malda Al Aksos mečetėje yra nepagrįstai provokuojanti

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos antradienį supeikė Izraelio kraštutinių dešiniųjų pažiūrų nacionalinio saugumo ministrą Itamarą Ben Gvirą už tai, kad jis vadovavo maldoms Al Aksos mečetės komplekse, ir pavadino šį žingsnį nepagrįstai provokuojančiu.

„Mes nepritariame jokioms pastangoms pakeisti status quo šventosiose vietose“, – sakė JT atstovo spaudai pavaduotojas Farhanas Haqas (Farhanas Hakas).

„Al Aksos mečetė, kaip ir kitos šventosios vietos Jeruzalėje, turėtų būti paliktos sau ir turėtų būti kontroliuojamos esamų tų vietų religinių institucijų. Toks elgesys yra nenaudingas ir nepagrįstai provokuojantis.“

Antradienio rytą I. Ben Gviras ir dar maždaug 2 250 izraeliečių grupėmis, giedodami žydų giesmes, vaikščiojo po kompleksą, saugomi Izraelio policijos, naujienų agentūrai AFP sakė kompleksą administruojančios islamo reikalų tarybos „Waqf“ pareigūnas.

I. Ben Gviras, kuris dažnai nepaiso Izraelio vyriausybės ilgalaikio draudimo žydams melstis mečetės komplekse, savo vizito metu nufilmuotame vaizdo įraše pažadėjo „nugalėti „Hamas“ Gazos Ruože.

Izraelio nacionalinio saugumo ministrą už vadovavimą maldoms mečetės komplekse antradienį sukritikavo ir Jungtinės Valstijos, pareiškusios, kad tai pakenkė deryboms dėl paliaubų Gazos Ruože.

„Tai ne tik nepriimtina, bet ir menkina, mūsų nuomone, gyvybiškai svarbų laiką, kai siekiame, kad susitarimas dėl ugnies nutraukimo pasiektų finišo tiesiąją“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

Europos Sąjunga (ES) savo ruožtu pasmerkė I. Ben Gviro veiksmus, kuriuos pavadino provokacijomis.

„ES griežtai smerkia provokacijas, surengtas Izraelio ministro I. Ben Gviro, kuris lankydamasis šventosiose vietose, pasisakė už status quo pažeidimą“, – socialiniame tinkle „X“ parašė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

Al Aksos mečetės kompleksas, esantis okupuotos Rytų Jeruzalės senamiestyje, musulmonams yra trečia labiausiai gerbiama vieta po Mekos ir Medinos Saudo Arabijoje.

Ši mečetė yra švenčiausia vieta ir žydams, kurie šį kompleksą vadina Šventyklos kalnu.

Nors žydams ir kitiems nemusulmonams leidžiama nustatytomis valandomis lankytis mečetės komplekse, jiems neleidžiama melstis ar demonstruoti religinių simbolių.

Naujausias incidentas įvyko tuo metu, kai ES ir kitos tarptautinės jėgos bando sumažinti įtampą regione, kai Iranas įspėja apie atsakomuosius veiksmus prieš Izraelį po to, kai Teherane buvo nužudytas vienas iš „Hamas“ lyderių.

Izraelis su „Hamas“ kariauja nuo tada, kai palestiniečių kovotojų grupuotė spalio 7-ąją surengė išpuolį Pietų Izraelyje, per kurį žuvo 1 198 žmonės, daugiausia civiliai gyventojai.

Palestiniečių kovotojai taip pat paėmė į nelaisvę 251 žmogų, iš kurių 111 vis dar yra Gazos Ruože, įskaitant 39, kariuomenės teigimu, žuvusius įkaitus.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio atsakomąją karinę kampaniją žuvo mažiausiai 39 929 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisingai

Teisingai portretas
Pašol von ISRAEl

Anonimas

Anonimas portretas
Shalom ISRAEl
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių