Jungtinių Valstijų rytuose didžiulė kaitra alina dešimtis milijonų gyventojų

Beveik 60 milijonų žmonių trečiadienį leipo nuo kaitros, didžiulei vėlyvos vasaros karščio bangai apėmus didžiąją rytinės Jungtinių Valstijų pusės dalį.

Nacionalinė meteorologinė tarnyba pranešė, kad vidurio Atlanto vandenyno pakrantės valstijose ir sostinėje Vašingtone bei jo rajone prognozuojama rekordinė temperatūra, pasieksianti maždaug 100 laipsnių Farenheito skalėje (37,8 laipsnių Celsijaus), nors karščio banga turėtų trukti neilgai, nes iš Kanados atslenka vėsesnio ir drėgnesnio oro frontas.

„Tačiau didžiojoje Ohajo ir Tenesio slėnių dalyje ateinančiomis dienomis bus karšta, temperatūra vietomis pakils gerokai virš 90 laipsnių ribos“, – pridūrė NMT.

Baltimorės merija paskelbė „raudonąjį ekstremalaus karščio pavojų“ ir socialiniame tinkle „X“ nurodė penkis centrus, kuriuose gali atsivėsinti miesto benamiai. Valdžios institucijos prieglobsčio neturintiesiems taip pat dalino šaltą vandenį.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai tuose regionuose, kuriuose karščio pavojus yra laikomas „dideliu“, esantiesiems lauke rekomendavo laikytis pavėsyje, daryti pertraukas, o fizine veikla stengtis užsiimti vėsiausiu dienos metu arba vakare.

Taip pat svarbu su savimi turėti buteliuką vandens, riboti vartojamo kofeino kiekį ir stebėti šlapimo spalvą, galinčią išduoti dehidracijos požymius, rekomendavo agentūra.

Dėl klimato kaitos karštasis metų laikas Jungtinėse Valstijose darosi vis ilgesnis, o karščio bangos – vis dažnesnės ir intensyvesnės.

Karštis JAV yra pagrindinė su orais susijusių mirčių priežastis, nors, pasak Aplinkos apsaugos agentūros, su karščiu susijusių ligų ir mirčių galima išvengti, tinkamai informuojant žmones ir vykdant intervencijas.

Šią savaitę Amerikos medicinos asociacijos žurnale publikuotoje ataskaitoje teigiama, kad nuo 1999 m. iki 2023 m. ir ypač per paskutinius septynerius metus su karščiu susijęs mirtingumas Jungtinėse Valstijose išaugo.

Tačiau tikras su karščiu susijusių mirčių skaičius vis tiek turbūt yra didesnis, teigia ataskaitos autoriai, kadangi gali būti nurodomos neteisingos mirties priežastys, be to, trūksta duomenų apie pažeidžiamus gyventojų sluoksnius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
karmos desnis isigaliojo netersk aplinkos ir nedaryk karu ka ir matome patys prisisauke visus velnius ka ir sake reigans z ppp=0
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių