Kinijai pradėjus karines pratybas aplink Taivaną, JAV ragina elgtis santūriai

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį primygtinai paragino Kiniją elgtis santūriai po to, kai ji pradėjo karines pratybas aplink Taivaną po naujojo prezidento inauguracijos.

JAV Pekino veiksmus pavadino neapgalvotais.

Vašingtonas susirūpinęs pažymėjo atidžiai stebintis pratybas, kurios, pasak Kinijos, buvo bausmė už Taivano prezidento Lai Ching-te (Lai Čingtės) inauguracinę kalbą, sakė aukšto rango JAV pareigūnas.

„Primygtinai raginame Pekiną elgtis santūriai“, – sakė JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos pareigūnas ir perspėjo Kiniją nesinaudoti Taivano politiniu pereinamuoju laikotarpiu kaip „pretekstu ar dingstimi imtis provokacinių ar prievartos priemonių“.

Pareigūnas pridūrė, kad Kinijos veiksmai yra „neapgalvoti, keliantys eskalacijos pavojų ir griaunantys ilgalaikes normas, kurios dešimtmečius palaikė taiką ir stabilumą regione“.

Jungtinės Valstijos, neseniai patvirtinusios milijardinę karinę pagalbą Taibėjui, yra „užtikrintos savo dabartine pajėgų padėtimi“ regione.

Kinija pradėjo karines pratybas po to, kai pirmadienį prezidentas Lai Ching-te, sakydamas inauguracinę kalbą, pareiškė, kad Taivanas „privalo parodyti ryžtą ginti savo šalį“

Kinija, kuri teigia, kad Taivanas yra jos teritorijos dalis, pasmerkė Lai Ching-te kalbą kalbą kaip pasisakymą už Taivano nepriklausomybę.

Pekinas ir Vašingtonas stengiasi stabilizuoti pastaruoju metu įtemptus dvišalius santykius. Dėl to pernai Kalifornijoje įvyko prezidento J. Bideno ir jo kolegos iš Kinijos Xi Jinpingo (SI Dzinpingo) susitikimas. Tačiau Taivanas tebėra pagrindinis įtampos šaltinis.

Aukšto rango JAV generolas anksčiau sakė, kad Kinijos pratybų buvo tikėtasi, tačiau jos „kelia susirūpinimą“.

„Atvirai kalbant, tikėjomės kažko panašaus“, – Kanberoje sakė JAV Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono vadavietės vado pavaduotojas generolas leitenantas Stephenas Sklenka (Stivenas Sklenka)

„Tai, kad mes tikėjomės tokių veiksmų, nereiškia, kad neturėtume jų smerkti – mes privalome juos viešai pasmerkti“, – pareiškė jis.

„Tai kelia susirūpinimą“, – pridūrė jis. 

Pasak S. Sklenkos, Kinijos karines pratybas aplink Taivaną turėtų pasmerkti ne tik Jungtinės Valstijos, bet ir kitos šalys.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vanda

Vanda portretas
Pagarba kiniečiams.... siųskit kuo toliau tuos jankius...

Anonimas

Anonimas portretas
Kodel nepaskandinus jankių laivyno ? Baigtųsi grąsinimai ir šantažas. Taivanas yra Kinija.

kodėl nepaskandinus kitajoZų laivyno

kodėl nepaskandinus kitajoZų laivyno portretas
baigtusi visokios ale pratybos ir kaimynų gąsdinimai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių