Kinijos diplomatijos vadovas vyksta reto vizito į JAV prieš galimą Xi Jinpingo kelionę

  • Teksto dydis:

Kinijos diplomatijos vadovas šią savaitę nuvyks reto vizito į Vašingtoną, parengti dirvos galimam kinų prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) vizitui siekiant suvaldyti įtampą, pirmadienį paskelbė Jungtinės Valstijos.

Užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) bus aukščiausio rango Kinijos pareigūnas, per beveik penkerius metus apsilankęs Vašingtone. Jo vizitas truks nuo ketvirtadienio iki šeštadienio, abiem šalims nesutariant dėl prekybos, Ukrainos, Artimųjų Rytų, Taivano ir Kinijos veiksmų jūroje netoli Filipinų.

Vienas amerikiečių aukšto rango pareigūnas sakė, kad vizitas rengiamas dviem didžiausioms pasaulio ekonomikoms stengiantis atsakingai valdyti savo konkurenciją.

„Ir toliau manome, kad tiesioginė diplomatija akis į akį yra geriausias būdas kelti sunkius klausimus, spręsti nesusipratimus (...) ir aiškintis [galimybes] dirbti su kinais tose srityse, kur mūsų interesai persidengia“, – sakė pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga.

Pekinas tikisi, kad Wang Yi vizitas JAV padės sugrąžinti santykius į teisingas vėžes, antradienį nurodė Užsienio reikalų ministerija.

Ministerijos atstovė Mao Ning pridūrė, kad ministras „nuodugniai apsikeis nuomonėmis su JAV lyderiais apie Kinijos ir JAV santykius, ir abiem šalims rūpimus tarptautinius bei regioninius klausimus“.

Wang Yi vyksta atsakomojo vizito po to, kai birželį Pekine apsilankė valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) – JAV aukščiausio rango pareigūnas, nuvykęs į Kiniją nuo 2018 metų.

Ir toliau manome, kad tiesioginė diplomatija akis į akį yra geriausias būdas kelti sunkius klausimus, spręsti nesusipratimus (...) ir aiškintis [galimybes] dirbti su kinais tose srityse, kur mūsų interesai persidengia.

A. Blinkenas 11 valandų bendravo su Kinijos vadovais, įskaitant Xi Jinpingą. Diplomatai sako, kad Wang Yi tikėsis panašaus susitikimo su prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

J. Bidenas, kuris vėliausią kartą su Xi Jinpingu buvo susitikęs pernai lapkritį, Didžiojo dvidešimtuko (G-20) derybų Balyje kuluaruose, yra pakvietęs Kinijos lyderį kitą mėnesį atvykti į San Fransiską, kur JAV rengia Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą.

Paklaustas, ar Wang Yi vizitu bus parengtos sąlygos Xi Jinpingo vizitui, kitas JAV pareigūnas sakė, kad J. Bidenas daug kartų išreiškė viltį netolimoje ateityje pasimatyti su kinų prezidentu. Pakomentuoti plačiau pareigūnas atsisakė.

Pastaraisiais mėnesiais abi šalys reiškė norą išvengti konfliktų. Xi Jinpingas šį mėnesį priėmė JAV Senato daugumos lyderį Chucką Schumerą (Čaką Šumerą) ir sakė, kad JAV ir Kinijos santykiai „nulems žmonijos ateitį ir likimą“.

Tačiau įtampa tarp Vašingtono ir Pekino vis atsinaujina. Be kitų dalykų, ją pakursto kinų didelės karinės pratybos prie JAV remiamo savarankiško Taivano, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi. Pratybos būna surengiamos po amerikiečių įstatymų leidėjų veiksmų dėl šios demokratinės salos.

JAV sąjungininkė Manila pirmadienį apkaltino Kiniją tuo, kad jos laivai tyčia atsitrenkė į du Filipinų aprūpinimo misijos laivus ginčijamuose vandenyse. Pekinas savo ruožtu apkaltino Filipinus pateikiant neteisingą informaciją.

J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) pirmadienį paskambino kolegai Filipinuose išreikšti paramos po Kinijos veiksmų, kuriuos jis pavadino pavojingais ir neteisėtais.

J. Sullivanas Vašingtone taip pat susitiks su Wang Yi, sakė pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių