Kremlius pripažino Rusiją kariaujant Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Kremlius pareiškė, kad Rusija Ukrainoje yra karo padėtyje, ir tai žymi reikšmingą oficialių valdžios kalbų apie šį konfliktą pokytį.

„Esame karo padėtyje. Taip, ji prasidėjo kaip specialioji karinė operacija, bet kai tik ten susidarė ta banda, kai kolektyviniai Vakarai tapo dalyviais Ukrainos pusėje, mums tai jau tapo karu“, – penktadienį paskelbtame interviu prokremliškam laikraščiui sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Specialiąja karine operacija Maskva vadino savo agresijos karą prieš Ukrainą nuo pat invazijos pradžios.

2022 metų vasario 24-ąją pradėjusi didelio masto invaziją į Ukrainą Rusija uždraudė žiniasklaidos priemonėms vartoti žodį „karas“ ir persekioja prieš puolimą pasisakančius aktyvistus už šio žodžio vartojimą Rusijos kariniams veiksmams apibūdinti.

Paprašytas išplėtoti mintį, D. Peskovas vėliau žurnalistams teigė: „De jure tai yra specialioji karinė operacija. Tačiau de facto ji virto karu.“

Prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau yra sakęs, kad Vakarai prieš Maskvą pradėjo „hibridinį karą“, tačiau iš esmės  konfliktą Ukrainoje vadina „specialiąja karine operacija“.

D. Peskovas taip pat teigė, kad kalbant apie prieš konfliktą nusiteikusių aktyvistų persekiojimą už žodžio „karas“ vartojimą, jo komentarų kontekstas kitoks.

„Žodis „karas“ vartojamas įvairiuose kontekstuose. Palyginkite mano kontekstą su jūsų nurodytomis bylomis“, – atsakydamas į klausimą apie baudžiamąsias bylas, iškeltas prieš antikremliškai nusiteikusius protestuotojus, sakė jis.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija pasiuntė karius į Ukrainą, ji priėmė griežtus karinės cenzūros įstatymus, pagal kuriuos puolimo kritikus galima ilgiems metams pasodinti į kalėjimą, jei nustatoma, kad jie skleidė „melagingą informaciją“ arba „diskreditavo“ ginkluotąsias pajėgas.

Teisių gynimo grupės „OVD-Info“ duomenimis, per pastaruosius dvejus metus iškelta daugiau kaip 900 baudžiamųjų bylų dėl nepritarimo konfliktui.


Šiame straipsnyje: Kremliuskaras Ukrainojespecialioji karinė operacijapripažino karu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių