Latvijos prezidentas sureagavo į V. Putino grasinimus

Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimas, kad esą Latvijoje pažeidinėjamos rusakalbių teisės, yra mėginimas supriešinti Vakarų visuomenę ir sumažinti paramą Ukrainai.

Tai pareiškė Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius, praneša portalas „rbc.ua“, remdamasis leidiniu „Neatkarīgā“.

„Putino grasinimas... Tai bauginimo politika. Pastaruoju metu plačiai girdimas Rusijos propagandos naratyvas, kad esą jos piliečiai arba „rusų pasauliui“ priklausantys žmonės yra žiauriai skriaudžiami. Tiesą sakant, taip mėginama nuslėpti visus Rusijos žiaurumus Ukrainoje. Tai net nebuvo tiesioginis grasinimas, tai veikiau buvo bandymas išjudinti ir paskatinti griebtis kažkokių antivalstybinių veiksmų tuos, kurie vis dar jaučiasi priklausantys „rusų pasauliui“ ir galvoja, kad tebegyvena Rusijos imperijoje“, – sakė Latvijos valstybės vadovas.

Kartu E. Rinkevičius priminė, kad Latvijoje gyvenantys rusai nėra diskriminuojami, tačiau jiems keliami visiškai pagrįsti reikalavimai mokėti valstybinę kalbą, ir tai yra kiekvienos šalies pagrindas. O Rusijoje nevyksta demokratinės diskusijos su tais, kurie turi kitokią nuomonę, ar su tais, kurie negali susikalbėti rusiškai.

„Šiuo požiūriu tai – dalis strateginio naratyvo, kuriame dominuoja pastangos įbauginti. Pastaruoju metu jaučiu, kad bandoma suskaldyti ne tik mūsų, bet ir Vakarų visuomenę, siekiant įvairiais būdais sumažinti paramą Ukrainai – praktiniu, politiniu ir moraliniu aspektu“, – pridūrė E. Rinkevičius.

Šiomis dienomis Rusijos prezidentas V. Putinas grasinamai kritikavo Latvijos elgesį su šalyje gyvenančiais rusais.

„Nemanau, kad pas tuos, kurie vykdo tokią politiką, ateis laimė“, – pirmadienį Maskvoje pareiškė jis. Pasak Kremliaus šeimininko, tie, kurie su dalimi savo gyventojų elgiasi kaip su kiaulėmis, neturėtų nustebti, jei visa tai atsigręš prieš juos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių