Latvijos prezidentas žada remti Ukrainą iki visiškos pergalės prieš Rusiją

  • Teksto dydis:

Rygoje ketvirtadienį viešint Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, šalies vadovas Edgaras Rinkevičius pažadėjo remti Kyjivą iki visiškos pergalės prieš Rusiją.

E. Rinkevičius žurnalistams sakė, kad V. Zelenskio vizitas yra proga dar kartą patvirtinti Latvijos paramą Ukrainos stojimui į Europos Sąjungą ir euroatlantinei integracijai.

Jis pridūrė, kad 2024-aisiais Ryga ir toliau tvirtai rems Kyjivą.

Prezidentas taip pat pažymėjo, kad susitikimo metu informavo V. Zelenskį apie naują Latvijos karinės pagalbos paketą, apimantį šaudmenis, sraigtasparnius, dronus, generatorius, žiemos įrangą ir raketas.

Be to, Latvija per ateinančius trejus metus planuoja įgyvendinti atstatymo programas Ukrainoje. Pranešama, kad daugiausia dėmesio bus skiriama Ukrainos Černihivo regionui.

Susitikimo metu V. Zelenskis padėkojo Latvijai už paramą ir principingą poziciją Kyjivo siekiui prisijungti prie ES ir NATO.

Latvijos ministrės pirmininkės kanceliarijos duomenimis, nuo 2022 metų vasario, kai prasidėjo Rusijos invazija į Ukrainą, Ryga Kyjivui suteikė karinės paramos už 596 mln. eurų. 

Be karinės pagalbos, Latvija taip pat įgyvendina didelę Ukrainos karių mokymo programą. Šiais metais Latvija planuoja savo teritorijoje apmokyti apie 3 tūkst. Ukrainos karių.

Ketvirtadienio vakarą V. Zelenskis turėtų susitikti su Latvijos parlamento pirmininke Daiga Mierina (Daiga Mierinia) ir šalies ministre pirmininke Evika Silina (Evika Silinia). 

Anksčiau ketvirtadienį jis viešėjo Estijoje, kur dėkojo estų lyderiams ir tautai už tvirtą paramą ir ragino ją tęsti.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainaLatvijaEdgaras RinkevičiusVolodymyras Zelenskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių