Lenkijos opozicija boikotuos prieštaringai vertinamą referendumą

  • Teksto dydis:

Lenkijos parlamentas ketvirtadienį paskelbė apie prieštaringai vertinamą referendumą, kuris bus rengiamas kartus su spalį vyksiančiais parlamento rinkimus.

Opozicijos grupes, kurios skundžiasi, kad valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) rengiamas referendumas dėl kelių opių klausimų yra bandymas manipuliuoti spalio 15 dieną vyksiančių parlamento rinkimų rezultatais, tai paskatino paskelbti apie plebiscito boikotą.

Rinkėjus sutelkti mėginantys PiS nori, kad lenkai atsakytų į keturis klausimus.

Bus klausiama, ar žmonės pritaria valstybinių įmonių privatizavimui, pensinio amžiaus ilginimui ir pasienyje su Baltarusija esančios tvoros išmontavimui.

Rinkėjų taip pat bus klausiama, ar jie nori priimti tūkstančius nelegalių imigrantų iš Afrikos ir Artimųjų Rytų pagal Europos Sąjungos susitarimą, kurį PiS pasmerkė kaip primestą Briuselio biurokratijos.

Parlamento balsavimas dėl referendumo surengimo rinkimų dieną buvo priimtas 234 balsais už, 210 – prieš ir septyniems susilaikius.

Vyriausybė teigia, kad šie klausimai yra labai svarbūs Lenkijos ateičiai, o referendumas yra galimybė visuomenei pareikšti savo nuomonę.

Opozicija baiminasi, kad pergalės atveju jų manevravimo galimybės būtų ribotos, jei referendumo rezultatai paremtų PiS propaguojamą populistinę politiką.

Manipuliavimas rinkimais

Opozicija pasmerkė sprendimą surengti referendumą pavadinusi jį gėdinga populistine rinkimų agitacija.

„Jūs metate lenkams prieš nosis nesvarbius klausimus, kurių šiandien niekas, jokia partija nekelia“, – sakė kairiųjų įstatymų leidėjas Krzysztofas Gawkowskis (Kšyštofas Gavkovskis).

Jo kolegė Joanna Senyszyn (Joana Senišin) referendumo klausimus pavadino „labai kvailais, tendencingais, ideologizuotais, antieuropietiškais“ ir pagrįstais netiksliomis arba klaidingomis prielaidomis.

Tačiau vyriausybės atstovas spaudai Piotras Muelleris (Piotras Miuleris) apkaltino Donaldą Tuską, kuris vadovauja pagrindinei opozicinei liberalų partijai „Piliečių platforma“ (PO), kad jis „šio referendumo bijo kaip velnias švęsto vandens“.

D. Tuskas, buvęs ministras pirmininkas ir buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, yra nuolatinis PiS taikinys.

Paulina Hennig-Kloska (Polina Henig-Kloska) iš centristų partijos „Polska 2050“ taip pat pasmerkė referendumą. Ji sakė, kad tai yra priemonė manipuliuoti rinkimais ir dar kartą suskaldyti visuomenę.

Opozicija taip pat teigia, kad referendumas yra būdas apeiti teisinius rinkimų išlaidų apribojimus, nes referendumo kampanijai tokie apribojimai netaikomi.

PiS valdžioje yra nuo 2015 metų, o rinkėjų apklausos rodo, kad PiS turėtų sulaukti 33 proc. balsų. Aplink PO susibūrusi opozicinė koalicija šiuo metu apklausose užima antrąją vietą, sulaukdama 29 proc. paramos.

Toliau su 12 proc. balsų rikiuojasi „Konfederacijos“ partija, „Trečias kelias“, kaip prognozuojama, surinks 9,5 proc., o kairieji – beveik 9 proc. balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Opozicija įrodo ,kad

Opozicija įrodo ,kad portretas
yra antilenkiška,antitautinė globalistų šiknos laižytoja .Sėkmės lenkams,nors ir nelabai jie man patinka.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių