Lenkijos policija pradėjo tyrimą dėl per ūkininkų protestą išskleisto proputiniško plakato

  • Teksto dydis:

Lenkijos policija trečiadienį pranešė, kad pradėjo tyrimą dėl per ūkininkų protestą išskleisto plakato, kuriame raginama Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną „sutvarkyti Ukrainą“.

Tai sukėlė Kyjivo pyktį ir vėl padidino įtampą tarp kaimynių.

Lenkijos ūkininkai, protestuodami prieš, jų teigimu, nesąžiningą konkurenciją dėl pigaus importo iš rytinės kaimynės, blokuoja ukrainiečių sunkvežimių įvažiavimą į savo šalį, o tai pakenkė draugiškiems Varšuvos ir Kyjivo santykiams.

Antradienį per naujus protestus Lenkijos pietuose esančiame Gožičkų kaime ūkininkai išskleidė plakatą su užrašu „Putinai, sutvarkyk Ukrainą, Briuselį ir mūsų vyriausybę“ ir prie traktoriaus pritvirtino Sovietų Sąjungos vėliavą.

Plakato nuotrauka buvo išplatinta socialiniuose tinkluose ir sukėlė piktą Ukrainos interneto naudotojų reakciją.

„Policija konfiskavo transparantą ir vėliavą“, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos policijos atstovė spaudai.

„Nustatytas transporto priemonę vairavęs asmuo. Vyksta baudžiamasis tyrimas“, – pridūrė ji.

Ji pridūrė, kad pareigūnai pradėjo tyrimą dėl fašistinio ar totalitarinio režimo propagavimo ir neapykantos kurstymo – už šį nusikaltimą gresia maksimali trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Nustatytas transporto priemonę vairavęs asmuo. Vyksta baudžiamasis tyrimas.

Per pastaruosius protestus Lenkijos ūkininkai blokavo kelius, vedančius į pasienį su Ukraina, ir iš sunkvežimių bei traukinio vagonų išpylė ukrainietiškus grūdus.

Nauji protestai – dar vienas smūgis Ukrainos ir jos sąjungininkės Lenkijos, kuriai vos prieš kelias savaites pavyko numalšinti panašią du mėnesius trukusią Lenkijos sunkvežimių vairuotojų blokadą, santykiams.

Lenkijos Seimo narys, atsakingas už specialiąsias tarnybas, Tomaszas Siemoniakas (Tomašas Semoniakas) trečiadienį pasmerkė skandalingą plakatą kaip provokaciją.

„Tai gėdingi žodžiai, kurie visiškai neatitinka nei valstybės pozicijos, nei mūsų piliečių jausmų“, – Lenkijos radijui „Zet“ sakė T. Siemoniakas.

Ukrainos žemės ūkio sektorius dėl Rusijos invazijos patyrė didžiulių nuostolių užblokavus daugelį Juodosios jūros eksporto kelių bei po to, kai dėl karo veiksmų žemės ūkio paskirties plotai tapo nebetinkami naudoti.

Lenkija: už proputiniškus ūkininkų šūkius galbūt atsakinga ir Rusija

Lenkijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pasmerkė proputiniškus ir antiukrainietiškus šūkius per naujausius ūkininkų protestus, teigdama, kad galbūt prie to prisidėjo pati Rusija.

„Manome, kad tai yra kraštutinių ir neatsakingų grupių bandymas perimti žemės ūkio protestų judėjimą, galimai veikiant Rusijos agentams“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Ministerija paragino protestų organizatorius nustatyti tokių veiksmų iniciatorius ir pašalinti juos iš savo judėjimo.

Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas incidentą pavadino „politine provokacija, kuria siekiama suskaldyti mūsų tautas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių