A. Lukašenka V. Putinui skundėsi, kad jo šalis jaučia Vakarų grėsmę: labiausiai neramina Lenkija

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka susitikime su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu skundėsi dėl tariamos Vakarų grėsmės jo šaliai. „Padėtis sudėtinga. Labiausiai mane neramina Lenkijos vadovybės pozicija“, – sakė A. Lukašenka ketvirtadienį Maskvoje per televiziją transliuotame pokalbyje.

Jis kritikavo karines pratybas Baltijos šalyse ir papildomų NATO dalinių dislokavimą Baltarusijos kaimyninėse valstybėse.

„Buvo dislokuoti amerikiečiai ir vokiečiai, o tai kelia nuostabą – jie neišmoko pamokos“, – kalbėjo A. Lukašenka. Jis tikriausiai turėjo omenyje Antrąjį pasaulinį karą, kai vokiečių Vermachto kariai užpuolė Sovietų Sąjungą. Dėl didelio NATO karinio buvimo Baltarusija, anot A. Lukašenkos, priversta taip pat stiprinti savo dalinius netoli sienos. „Tačiau mes neketiname kur nors kovoti“, – pabrėžė jis.

Ir V. Putinas, ir A. Lukašenka paneigė ketinantys pulti Europos šalis. Rusijos ir Baltarusijos santykiai su Vakarais yra įtempti. To priežastis – Rusijos invazija į Ukrainą. Maskvos daliniai per invaziją prieš daugiau kaip dvejus metus naudojosi ir Baltarusijos teritorija. Iki pat įžengimo į Ukrainą Maskva tada neigė puolimus planus ir vadino tai Vakarų „provokacija“.

Susitikime su A. Lukašenka Rusijos prezidentas V. Putinas kritikavo Šveicarijoje planuojamą taikos konferenciją. Rusija ten nepakviesta, nors kartu pripažįstama, kad be Maskvos nieko neįmanoma nuspręsti, sakė V. Putinas, kurį cituoja agentūra „Interfax“. „Ir kadangi mes ten nevažiuosime, sakoma, kad mes atmetame derybas. Tai tikras panoptikumas“, – postringavo Kremliaus šeimininkas.

Tačiau trečiadienį Rusijos ambasadorius Berne pareiškė, kad Rusija net ir kviečiama susitikime nedalyvautų.


Šiame straipsnyje: Aliaksandras LukašenkaVladimiras PutinasVakarų grėsmėNATOkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių