V. Putinas iškėlė sąlygas Ukrainai: Rusija „nedelsdama nutrauktų ugnį“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad Maskva „nedelsiant“ nutrauks ugnį ir pradės taikos derybas, jei Ukraina išves savo pajėgas iš keturių regionų ir atsisakys siekio įstoti į NATO.

„Kai tik Kyjivas pasakys, kad yra tam pasirengęs, pradės iš tikrųjų atitraukti karius ir oficialiai atsisakys planų prisijungti prie NATO, mes nedelsiant, tiesiogine to žodžio prasme tą pačią minutę, nutrauksime ugnį ir pradėsime derybas“, – pareiškė V. Putinas susitikime su Rusijos diplomatais.

Rusijos lyderis savo „sąlygas“ karui sustabdyti išdėstė Ukrainos taikos konferencijos išvakarėse. Į Ukrainos ir jos sąjungininkių rengiamą konferenciją Šveicarijoje Rusija nekviečiama.

„Ukrainos pajėgos privalo būti visiškai išvestos Donecko liaudies respublikos, Luhansko liaudies respublikos, Chersono ir Zaporižios regionų“, – Maskvoje diplomatams sakė V. Putinas, paminėdamas du „liaudies respublikomis“ pasiskelbusius Rytų Ukrainos separatistų darinius.

Tiesiogine to žodžio prasme tą pačią minutę, nutrauksime ugnį ir pradėsime derybas.

Rusijos lyderio kalbą transliavo televizija.

Rusija tvirtina 2022 metais aneksavusi V. Putino paminėtus keturis Ukrainos regionus, nors visiškai jų nekontroliuoja.

V. Putinas sakė „neatmetantis galimybės išlaikyti Ukrainos suverenumą“ pietinėse Chersono ir Zaporižios srityse „su sąlyga, kad Rusija turės stiprią sausumos jungtį su Krymu“.

Karo analitikai seniai kalba, kad vienas pagrindinių Maskvos karo tikslų gali būti sausumos tiltas tarp Rusijos ir Krymo. Tačiau V. Putinas ir kiti Rusijos lyderiai invaziją paprastai bando teisinti tuo, kad esą gina etninius rusus ir rusakalbius Rytų Ukrainoje nuo Kyjivo „neonacių“ režimo.

Ukraina ir Vakarai atmeta šiuos kaltinimus ir sako, kad Rusijos karo veiksmai yra akivaizdi imperinio stiliaus agresija.

2014 metais Rusija vienašališkai aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį, sukeldama tarptautinį pasipiktinimą ir ginkluotą konfliktą tarp Rusijos remiamų Rytų Ukrainos separatistų ir Kyjivo pajėgų.

Kyjivas yra sakęs, kad taikai pritars tik tuo atveju, jei Rusija visiškai pasitrauks iš tarptautiniu mastu pripažįstamos Ukrainos teritorijos, įskaitant Krymą.

Kyjivas: V. Putino reikalavimai dėl taikos – įžeidimas sveikam protui

Ukrainos prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas penktadienį atmetė Rusijos prezidento išdėstytas sąlygas taikos deryboms, įskaitant ukrainiečių karių išvedimą iš keturių Ukrainos regionų, kuriuos iš dalies okupuoja rusai.

„Visa tai – visiška apgaulė. Todėl – dar kartą – meskite iliuzijas ir rimtai nebevertinkite „Rusijos pasiūlymų“, kurie yra įžeidimas sveikam protui“, – socialiniuose tinkluose parašė M. Podoliakas.

 

Negali „diktuoti“ Ukrainai taikos sąlygų

JAV Pentagono vadovas Lloydas Austinas penktadienį atmetė Rusijos prezidento reikalavimus, kad Ukraina turėtų pasitraukti iš teritorijos, į kurią Maskva reiškia pretenzijas – neva tik tokiu atveju būtų baigta Kremliaus pradėta invazija.

„V. Putinas okupavo, neteisėtai okupavo nepriklausomos Ukrainos teritoriją. Jis negali diktuoti Ukrainai, ką ji turi padaryti, kad stotų taika“, – Briuselyje vykusiame NATO posėdyje pasakė L. Austinas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVladimiras Putinassąlygos UkrainaiNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių