Maskva prisiims kaltę už Katynės žudynes?

Maskva gali savo inicatyva reabilituoti Katynės žudynių aukas, pareiškė Rusijos ambasadorius Varšuvoje Alenksandras Aleksejevas.

"Ieškoma galimybių reabilituoti sušaudytus lenkų karininkus. Esu tikras, kad bus rasta formulė, tenkinanti (aukų) giminaičius ir neprieštaraujanti Rusijos įstatymams", - sakė ambasadorius.

Jis pridūrė manantis, kad Katynės žudynių problemos nebegalima vadinti neišspręsta.

"Ką reiškia, kad "Katynės klausimas" neišspręstas? Šio nusikaltimo politinį pasmerkimą? - Rusija tai ne kartą padarė; paskutinis įtikinamas pavyzdys - neseniai paskelbtas Valstybės Dūmos pareiškimas, sulaukęs didelio atgarsio Lenkijoje. Baudžiamosios bylos išslaptinimą? - Jis tęsiamas, griežtai vadovaujantis Rusijos įstatymais: Lenkijai jau perduoti 137 iš 183 (šios bylos) tomų", - pabrėžė A.Aleksejevas.

Rusijos diplomatas taip pat paragino siekti, kad Katynės tema nebetrikdytų Maskvos ir Varšuvos santykių vystymosi.

Katynės žudynėmis vadinami įvykiai 1940 metų balandį ir gegužę, kai įvairiose Sovietų Sąjungos vietose buvo sušaudyti apie 22 tūkst. Lenkijos karininkų, paimtų į nelaisvę nuo 1939 metų rugsėjo, kai Raudonoji armija užėmė rytines Lenkijos teritorijas.

Maskva ištisus dešimtmečius nepripažino, jog lenkų karininkai buvo sušaudyti NKVD, įsakius Sovietų Sąjungos vyriausybei ir tuomečiam jos vadovui Josifui Stalinui.

Rusijos vyriausioji karinė prokuratūra tyrė Katynės bylą, tačiau 2004 metais šį tyrimą nutraukė, o šio sprendimo priežastis įslaptino.

Pernai birželį Rusijos vyriausiasis karinis prokuroras Sergejus Fridanskis pareiškė neįžvelgiantis priežasčių atnaujinti Katynės bylos tyrimą ir pripažinti sušaudytus Lenkijos piliečius represijų aukomis.

Pernai Rusijos Valstybės Dūma specialiu nutarimu pripažino, kad lenkų karininkai Katynėje buvo sušaudyti vykdant tiesioginį J.Stalino ir kitų Sovietų Sąjungos vadovų įsakymą.

Portalas 1diena.lt perspėja, kad vaizdo įraše gali būti silpnų nervų žiūrovams nepriimtinų vaizdų.


Šiame straipsnyje: Katynės žudynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių