Maskva: V. Putino partija laimėjo rinkimus aneksuotose Ukrainos teritorijose

  • Teksto dydis:

Maskva sekmadienį pareiškė, kad prezidentą Vladimirą Putiną tvirtai remianti partija „Vieningoji Rusija“ laimėjo vietos rinkimus keturiuose rusų okupuotuose Ukrainos regionuose.

Pernai Kremlius paskelbė aneksavęs šias Ukrainos rytines ir pietines teritorijas, nors karine prasme jas kontroliuoja tik iš dalies. Maskvos surengtus rinkimus jose Ukraina ir jos sąjungininkai vadina apgaule ir tarptautinės teisės pažeidimu.

Maskva ir jos paskirti pareigūnai paskelbė, kad daugiau kaip 70 proc. rinkėjų šiose teritorijose parėmė „Vieningąją Rusiją“. Tokius duomenis cituoja Rusijos valstybinės naujienų agentūros.

Vietos rinkimai vyko ir visoje Rusijoje, kur kitais metais numatomi prezidento rinkimai, turintys V. Putino valdymą pratęsti iki mažiausiai 2030-ųjų.

Daugumoje Rusijos regionų ir okupuotuose Ukrainos regionuose rinkimų apylinkės duris oficialiai atvėrė penktadienį. Balsavimas ten truko tris dienas ir baigėsi sekmadienį. Kituose regionuose rinkėjai galėjo balsuoti tik sekmadienį.

Tačiau okupacinė valdžia Donecke ir Zaporižioje jau nuo rugpjūčio pabaigos vykdė išankstinį balsavimą, o Chersone ir Luhanske jis prasidėjo keliomis dienomis vėliau.

Zaporižios srityje vieną rinkimų apylinkę atakavo ukrainiečių dronas, teigė Rusija. Donecko srityje, kurią Rusijos remiami separatistai iš dalies kontroliuoja nuo 2014 metų, Kremliaus primesta valdžia paskelbė, kad per ukrainiečių vykdytą apšaudymą buvo sužeista rinkimų pareigūnų.

Visi nerimauja dėl vienos problemos – karo. Jokių kitų rūpesčių neturime.

Balsavimas taip pat vyko Krymo pusiasalyje, kurį Kremlius neteisėtai aneksavo 2014 metais.

Ukrainos saugumo tarnybos paskelbė sudariusios kolaborantų, padėjusių organizuoti balsavimą, sąrašą ir pažadėjo atpildą.

„Norime ramiai gyventi“

Rostove prie Dono, pietvakariniame mieste, esančiame netoli Ukrainos sienos, du balsavusieji asmenys naujienų agentūrai AFP teigė, kad Maskvos invazija į Ukrainą jiems kelia itin didelį nerimą.

„Mes tiesiog norime ramiai gyventi su savo vaikais“, – sakė 40-metė Nina Antonova.

„Visi nerimauja dėl vienos problemos – karo. Jokių kitų rūpesčių neturime“, – sakė 84 metų pensininkas Anatolijus, nenorėjęs nurodyti savo pavardės.

Maskvoje, kurioje taip pat vyko rinkimai į merus, kampanijos plakatų nebuvo daug.

Vienas aukšto rango rinkimų pareigūnas nurodė, kad Maskvos meras Sergejus Sobianinas buvo perrinktas į šį postą.

S. Sobianinas buvo paskirtas meru 2010 metais ir nuo to laiko du kartus laimėjo rinkimus: 2013-aisiais, nors jam iššūkį tąkart metė dabar įkalintas opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, ir 2018-aisiais.

Šiuo metu A. Navalnas atlieka devynerių metų įkalinimo bausmę, paskirtą dėl kaltinimų sukčiavimu ir teismo negerbimu, kuriuos vadina suklastotais ir bausme už jo darbą demaskuojant pareigūnų korupciją bei organizuojant protestus prieš Kremlių.

Mero rinkimuose S. Sobianinas nugalėjo mažai žinomą naujai įkurtos „Naujų žmonių“ partijos kandidatą.

Prieš balsavimą Maskvos gyventojai teigiamai atsiliepė apie mero vykdomą miesto modernizavimą.

„Maskva žydi prieš mūsų akis“, – AFP pareiškė 21 metų studentas Ruchinas Alijevas.

Muzikantas Kirilas Lobanovas nurodė, kad savo kadencijos metu S. Sobianinas dirbo itin gerai, ypač po to, kai praėjusių metų vasarį prasidėjo karas Ukrainoje.

S. Sobianinas sumenkino vis dažnėjančias Ukrainos dronų atakas prieš Maskvą. Pastarosiomis savaitėmis virš Maskvos finansinio rajono buvo atremtos kelios dronų atakos, kurios padarė nedidelę žalą daugiaaukščių pastatų fasadams. Gegužę dronai buvo numušti netoli Kremliaus.

Aukštas pavojaus lygis

Su Ukraina besiribojančiuose regionuose, kuriuose pastaruoju metu dažnai įvykdomi išpuoliai, rinkimų metu imtasi papildomų saugumo priemonių.

Rinkimų komisijos vadovė Ella Pamfilova (Ela Pamfilova) pranešė, kad balsavimas Belgorodo srities Šebekino rajone atidėtas dėl sustiprinto pavojaus režimo.

Anot stebėtojų, įnirtinga kova dėl posto vyko Sibiro Chakasijoje, kur gubernatorius Valentinas Konovalovas siekia būti perrinktas.

2018 metais 35-erių V. Konovalovas nugalėjo Kremliaus remiamą kandidatą po to, kai šiame retai apgyvendintame kalnų regione kilo retų protestų banga.

Šių metų kampanijoje jis iš pradžių susidūrė su Maskvos remiamu kandidatu Sergejumi Sokolu, kuris prisistato kaip asmuo, kovojęs Ukrainoje ir buvęs už tai apdovanotas Kremliaus.

Paskutinę minutę S. Sokolas atsisakė dalyvauti rinkimuose, motyvuodamas sveikatos priežastimis.

V. Konovalovas yra vienas iš nedaugelio Kremliaus neremiamų regiono vadovų, kurie ir toliau eina savo pareigas.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeaneksuotos teritorijosVladimiro Putino partijalaimėjo rinkimus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių