Maskvoje įvyks N. Modi susitikimas su V. Putinu

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi pirmadienį atvyko į Maskvą, kad antradienį susitiktų derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, visame pasaulyje aidint protestams dėl Rusijos smūgių Ukrainoje.

N. Modi, kuris Maskvoje lankosi pirmą kartą nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios 2022 m. vasarį, sieks sustiprinti ilgalaikius Naujojo Delio santykius su Maskva.

Tačiau, praėjusį mėnesį vėl buvęs išrinktas daugiausiai gyventojų pasaulyje turinčios šalies vadovu, jis taip pat jis norėtų ir glaudesnių saugumo santykių su Vakarų šalimis.

„Nerengiame jokių siurprizų. Pagrindinis dalykas – sukurti prasmingo dialogo atmosferą“, – valstybinės televizijos paklaustas apie derybas atsakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pirmadienį, vos prieš kelias valandas iki N. Modi nusileidžiant Maskvoje, Rusija raketomis masiškai apšaudė miestus visoje Ukrainoje. Europos ir Šiaurės Amerikos šalių vyriausybės pasmerkė šį antpuolį, per kurį žuvo daugiau nei trisdešimt žmonių, o Kyjive buvo smarkiai apgriauta vaikų ligoninė.

Rusija Indijai yra svarbi pigios naftos ir ginklų tiekėja, tačiau Maskvos atskirtis nuo Vakarų ir vis šiltesni santykiai su Pekinu turėjo įtakos jos partnerystei su Naujuoju Deliu.

Didžiosios Vakarų valstybės pastaraisiais metais taip pat stengėsi palaikyti tvirtesnius santykius su Indija, siekdamos apsidrausti nuo Kinijos ir vis didėjančios jos įtakos Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, tuo pat metu darydamos spaudimą Naujajam Deliui atsiriboti nuo Rusijos.

Jungtinės Valstijos pirmadienį paragino N. Modi derybose su V. Putinu aiškiai pasakyti, kad „bet koks būdas išspręsti konfliktą Ukrainoje... Ukrainos teritorinio vientisumo atžvilgiu privalo būti grindžiamas JT Chartija“.

N. Modi paskutinį kartą Rusijoje lankėsi 2019 m., o po poros metų, prieš pat prasidedant rusų invazijai Ukrainoje, V. Putiną priėmė Indijoje.

Nuo to laiko Indija vengia vienareikšmiškai pasmerkti Rusiją ir susilaiko balsuojant dėl Kremliui nepalankių Jungtinių Tautų rezoliucijų.

Ginklai, nafta ir Kinija

Tačiau Rusijos karas Ukrainoje ir Indijai neapsiėjo be žmonių aukų.

Pagrindinis dalykas – sukurti prasmingo dialogo atmosferą.

Pasirodžius pranešimų apie žuvusius indus, kurie buvo priversti kariauti Ukrainoje, vasarį Naujasis Delis paskelbė dedantis pastangas, kad priverstų Maskvą grąžinti namo keletą savo piliečių, pasirašiusių dirbti „pagalbinį darbą“ Rusijos kariuomenėje.

Be to, nerimą kelią ir Maskvos santykiai su Kinija.

Vašingtonas ir ES kaltina Kiniją pardavinėjant dalis ir įrangą, kurią Rusija naudoja savo karinei pramonei sustiprinti, tačiau Pekinas šiuos kaltinimus neigia.

Kinija ir Indija po šiai dienai intensyviai konkuruoja dėl strateginės įtakos Pietų Azijoje.

Be to, Indija kartu su JAV, Japonija ir Australija priklauso Keturšalio saugumo dialogo grupei, kurios tikslas – pasipriešinti Azijoje vis drąsiau besireiškiančiai Kinijai.

Naujasis Delis ir Rusija glaudžius santykius palaiko dar nuo Šaltojo karo laikų, kai Kremlius tapo vienu iš pagrindinių ginklų tiekėjų į Indiją.

Tačiau, prasidėjus karui Ukrainoje, ginklų tiekimas iš Rusijos sutriko ir Indija yra priversta dairytis kitų šaltinių, be kita ko, stiprindama ir savo pačios gynybos pramonę.

Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto duomenimis, Rusijai tenkanti ginklų importo dalis Indijoje pastaraisiais metais ženkliai sumenko.

Kita vertus, Indija tapo viena iš didžiausių Rusijos žaliavinės naftos pirkėjų, atverdama Rusijai duris į naują eksporto rinką, kuri tapo itin reikalinga, pasitraukus tradiciniams pirkėjams iš Europos.

Dėl to iš esmės pakito šių dviejų šalių ekonominiai santykiai – Indija sutaupė milijardus dolerių, o Maskva papildė savo iždą karui finansuoti.

Energijos ir švaraus oro tyrimų centro duomenimis, į Indiją iš Rusijos importuojamos žaliavinės naftos apimtys „gegužę (per mėnesį) išaugo aštuoniais procentais ir pasiekė aukščiausią lygi nuo 2023 m. liepos“.

Tačiau dėl to Indijos prekybos deficitas Rusijos atžvilgiu per pastaruosius finansinius metus pasiekė kiek daugiau nei 57 mlrd. JAV dolerių.

Pasibaigus vizitui Rusijoje, N. Modi keliaus į Vieną – tai bus pirmasis kurio nors Indijos vadovo apsilankymas Austrijos sostinėje po to, kai joje 1983 m. viešėjo Indira Gandhi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių