Meksika rengiasi rinkimams: prezidento postas pirmąkart istorijoje prognozuojamas moteriai

Meksika rengiasi savaitgalį vyksiantiems rinkimams, per kuriuos bus renkamas prezidentas, Deputatų Rūmai, Senatas ir daug vietos pareigūnų.

Prezidento rinkimuose laukiama pirmosios istorijoje moters pergalės: dvi favoritėmis laikomos kandidatės siekia pralaužti aukščiausias šalyje politines stiklo lubas.

Valdančiosios partijos kandidatė Claudia Sheinbaum (Klaudija Šeinbaum) ir opozicijos kandidatė Xochitl Galvez (Sočitl Galves) – abi 61 metų – dominuoja prezidento rinkimų kampanijoje didžiausioje pasaulyje ispanakalbėje šalyje, kurioje gyvena 129 mln. žmonių.

Vienintelis kandidatuojantis vyras Jorge Alvarezas Maynezas (Chorchė Alvaresas Mainesas), likus vos kelioms dienoms iki sekmadienio balsavimo, smarkiai atsilieka.

„Tai didžiulis pokytis“, – sakė Guadalupe Correa-Cabrera (Gvadalupė Korėja-Kabrera), George'o Masono (Džordžo Meisono) universiteto Jungtinėse Valstijose profesorė.

„Moteris prezidentė bus įkvėpimas moterims visuose ekonomikos, politikos, visuomenės ir kultūros sektoriuose“, – teigė ji naujienų agentūrai AFP.

Dėl savo populiarumo C. Sheinbaum daugiausiai skolinga savo artimam sąjungininkui prezidentui Andresui Manueliui Lopezui Obradorui (Andresui Manueliui Lopesui Obradorui).

Dabartinio valstybės vadovo reitingas viršija 60 proc., bet jis gali eiti pareigas tik vieną kadenciją.

Buvusi sostinės Meksiko merė ir mokslininkė pagal išsilavinimą, C. Sheinbaum turi 55 proc. rinkėjų palaikymą, rodo tyrimų bendrovės „Oraculus“ sudaryta apklausų suvestinė.

X. Galvez, senatorė ir verslininkė, turinti indėniškų šaknų ir atstovaujanti plačiai opozicinių partijų koalicijai, apklausose turi apie 33 proc. rinkėjų palaikymą.

38 metų J. A. Maynezas, priklausantis nedidelei partijai „Piliečių judėjimas“, turi tik 12 proc. rinkėjų palaikymą.

Centristas šeštadienį atnaujino rinkimų kampaniją po to, kai viename iš jo mitingų sugriuvus scenai žuvo devyni žmonės.

Karteliai, prekyba, migracija

Kitam Meksikos prezidentui teks susidurti su daugybe iššūkių, įskaitant migracijos valdymą, keblius santykius su kaimyninėmis Jungtinėmis Valstijomis ir kriminalinį smurtą, dėl kurio nuo 2006 metų žuvo daugiau kaip 450 tūkst. žmonių, o dešimtys tūkstančių dingo be žinios.

Šalyje, kurioje politika, korupcija ir nusikalstamumas glaudžiai persipynę, nuo praėjusių metų rugsėjo per su rinkimais susijusio smurto bangą buvo nužudyta apie 30 kandidatų į vietos valdžios postus.

„Grėsmingas organizuoto nusikalstamumo ir klestinčių kartelių plitimas yra grėsmingiausia problema, su kuria C. Sheinbaum turės susidurti“, jei bus išrinkta, sakė tyrėjas ir buvęs Vašingtono analitinio centro „Inter-American Dialogue“ prezidentas Michaelas Shifteris (Maiklas Šifteris).

Moteris prezidentė bus įkvėpimas moterims visuose ekonomikos, politikos, visuomenės ir kultūros sektoriuose.

Ekspertai prognozuoja, kad nesvarbu, kas laimės, karteliai, kurie kontroliuoja dideles dalis šalies teritorijos ir į JAV kontrabanda gabena didžiulius kiekius kokaino, fentanilio ir kitų narkotikų, savo veiklą sėkmingai tęs toliau.

„Jie nepakeis savo požiūrio vien dėl to, kad Meksikos prezidente tapo moteris“, – teigė G. Correa-Cabrera.

C. Sheinbaum pažadėjo tęsti A. M. Lopezo Obradoro strategiją kovoti su nusikalstamumu iš pagrindų – tai prieštaringai vertinama strategija, kurią kairiųjų populiste laikoma politikė vadina „apkabinimais vietoj kulkų“.

X. Galvez, kuri dažnai prisimena savo vaikystę, kai augo skurdžiame centrinės Meksikos miestelyje, pažadėjo laikytis griežtesnio požiūrio ir pareiškė, kad „apkabinimai nusikaltėliams baigėsi“.

Kitas svarbus iššūkis bus sudėtingi Meksikos santykiai su JAV ypač jei lapkritį buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) bus perrinktas, sakė M. Shifteris.

„Jei D. Trumpas sugrįš į Baltuosius rūmus, tikimasi, kad jis sustiprins savo griežtą poziciją imigracijos, prekybos ir narkotikų klausimais, kurie yra labai jautrios temos dvišaliams santykiams“, – teigė jis.

Femicido epidemija

Nors Meksikos moterys vis sėkmingiau dalyvauja politikoje ir versle, smurtas lyties pagrindu tebėra didelė problema šalyje, kurioje kasdien nužudoma apie dešimt moterų.

Nors pastaraisiais metais milijonai meksikiečių išsivadavo iš skurdo, daugiau nei trečdalis jų vis dar gyvena žemiau skurdo ribos, rodo oficialūs praėjusių metų duomenys.

Meksikos ekonomika yra antra pagal dydį Lotynų Amerikoje, tačiau daugybė žmonių pragyvena iš atsitiktinių neoficialių darbų.

„Vienas iš labiausiai mus, jaunus žmones, liečiančių dalykų yra darbas ir, aišku, nesaugumas“, – sakė Fatima Gonzalez (Fatima Gonzales), 20-metė pardavėja iš netoli Meksiko esančio miestelio, kuri išskyrė X. Galvez autentiškumą.

20-metis Ricardo Escobaras (Rikardas Eskobaras) tikisi, kad C. Sheinbaum išrinkimas bus naudingas švietimo ir stipendijų srityje.

„Su dabartine vyriausybe mums sekėsi gerai“, – sakė jis.

Anot G. Correa-Cabreros, moteris prezidento poste nepakeis paprastų Meksikos moterų gyvenimo per vieną naktį.

„Nelygybė, su kuria susiduria moterys, ypač skurdžiausiuose visuomenės sluoksniuose, nepasikeis vien dėl to, kad turime moterį prezidentę, kuri atstovauja elitui ir privilegijuotiesiems“, – teigė ji.

Meksikiečiai ne tik rinks naująjį prezidentą, bet ir Kongreso narius, kelių valstijų gubernatorius ir daugybę vietos pareigūnų.

Iš viso varžomasi dėl daugiau kaip 20 tūkst. postų. Beveik 100 mln. žmonių yra užsiregistravę balsuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu

Nu portretas
Bet ir šypsenos! Mūsų kalė kai pyksta taip "šypsosi"!

Pasaulį užkariavo bobos

Pasaulį užkariavo bobos portretas
Tai kuo Meksika blogesne?????????
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių