Ministrui tenka gintis

Prancūzijoje – dar vienas politinis skandalas. Naujoje žinomo šalyje žurnalisto knygoje dabartinis užsienio reikalų ministras Bernardas Kouchneris kaltinamas galbūt supainiojęs viešuosius ir privačius interesus.

Trečiadienį knygynų lentynose pasirodžiusioje Pierre'o Péano knygoje "Pasaulis pagal K." teigiama, kad B.Kouchneris tapęs ministru vis dar gaudavo autoriaus atlyginimus iš prieštaringai vertinamų Afrikos šalių režimų už konsultacijas.

Dėl garsių korupcijos tyrimų žinomas P.Péanas nuosekliai ir neslėpdamas priešiškumo pasakoja apie B.Kouchnerio bendradarbiavimą su Gabono ir Kongo režimais, kaltinamais pažeidžiant žmogaus teises.

2002–2007 m. ministras, kuris 1971 m. buvo vienas humanitarinės organizacijos "Gydytojai be sienų" įkūrėjų, konsultavo šias ir kitas Afrikos valstybes sveikatos apsaugos klausimais. Per kelis metus B.Kouchnerio draugams priklaususios bendrovės gavo 4,7 mln. eurų (apie 16,2 mln. litų) už programas, kurias sukūrė dabartinis ministras.

Bet svarbiausia, knygos autoriaus teigimu, kad pinigai į B.Kouchnerio sąskaitas esą plaukė ir po 2007-ųjų, kai jis tapo Prancūzijos užsienio reikalų ministru.

Be to, B.Kouchneris kaltinamas ne visai teisėtai naudojęs Europos Parlamento lėšas, kai buvo europarlamentaras, atleidęs vieną pavaldinį, kuris pasisakė kritiškai apie jo draugą Gabono vadovą, ir galbūt prastūmęs savo žmoną į informacijos agentūros "France Monde" vadoves 2008 m.

Pats B.Kouchneris šiuos teiginius pavadino neturinčius jokio pagrindo, o knygą – grotestišku ir nesveiku išpuoliu.

"Mano veikla sveikatos apsaugos srityje buvo teisėta, skaidri ir, atleiskite man, morali, – gynėsi Prancūzijos parlamente jis. – Visi prancūzai žino, ką esu padaręs. Aš visada buvau aukų pusėje ir visada joje būsiu."

Populiariausią Prancūzijoje politiką, kurio reitingai siekia 71 proc., suskubo palaikyti ir premjeras François Fillonas. Kiti ministro šalininkai apkaltino socialistus, esą jie bando suvesti sąskaitas su juos 2007 m. palikusiu B.Kouchneriu. Užsienio reikalų ministerija pradėjo nagrinėti galimybę paduoti knygos autorių į teismą dėl šmeižto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių