NATO vadovas skelbia apie susitarimą su R. T. Erdoganu dėl Švedijos narystės ratifikavimo

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paskelbė, kad Vilniuje pirmadienį su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdoganu) pavyko susitarti dėl Švedijos narystės NATO ratifikavimo.

„Prezidentas Erdoganas sutiko nedelsiant pateikti Švedijos įstojimo protokolą Didžiajai nacionalinei asamblėjai ir užtikrinti ratifikavimą“, – tviteryje parašė NATO vadovas.

„Tai – istorinis žingsnis, kuris visą NATO daro stipresne ir saugesne“, – pridūrė jis.

Turkija ir Vengrija yra vienintelės valstybės, dar neratifikavusios Švedijos narystės, tačiau Budapeštas anksčiau skelbė lauksiantis Ankaros žingsnio.

Apie pasiektą susitarimą J. Stoltenbergas paskelbė po kelias valandas trukusių pokalbių su R. T. Erdoganu ir Švedijos ministru pirmininku Ulfu Kristerssonu.

Švedija kartu su Suomija pernai paskelbė sieksiančios prisijungti prie NATO po Rusijos invazijos Ukrainoje. Suomija oficialiai NATO nare tapo šiemet balandį.

Turkija vilkino Švedijos stojimą į NATO, teigdama, kad ši savo šalyje turi labiau kovoti su kurdų kovotojais ir kitomis grupuotėmis, kurias Ankara laiko keliančiomis grėsmę jos nacionaliniam saugumui.

R. T. Erdoganas anksčiau pirmadienį buvo nustebinęs sąjungininkes, susiedamas savo paramą Švedijos narystei su įstrigusių Ankaros derybų dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) atnaujinimu.

Vėliau Vilniuje jis susitiko su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu (Šarliu Mišeliu). Po susitikimo Ch. Michelis paskelbė, kad susitikimas buvo geras, o per jį aptartos galimybės suteikti naują impulsą ES ir Turkijos bendradarbiavimui.

Turkija nuo 2005 metų yra formali kandidatė įstoti į ES, tačiau pastaraisiais metais derybos dėl narystės sustojo be aiškių perspektyvų joms atsinaujinti.

Švedija taps 32-ąja Aljanso nare.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

erdoganas is karo savo saliai isspaude axujelna nauda

erdoganas is karo savo saliai isspaude axujelna nauda portretas
ir dujos ir nafta ir elektra ir metalai ir grudai ir rusiski ir ukrainski .... jus kariaukit kariaukit a jis pasikinke rusus ir ukrainiecius jodineja sau nemokamai..........a nauseda ? a lanzbergis ?...labai kieti politikai ir smulkus mulkiai sugebantys apipisinet tik mokesciais uzduxinta savo tauta....... man geda but lietuviu...

jOANA

jOANA  portretas
Švedam reikės nemažai laiko palaukti kol istos turkai

JONAS

JONAS portretas
Manau kad stotbergas stovi ir juokiasi i tu durneliu svaičiojimus O ZELIONKA NEATVYKS JUK BUS BAISU GRĮŽTI I SUGRIAUTA ŠALI BE EUROPOS SUTIKIMO ka ukrai pasakys nei europos nei vaiku tik žydo svajonės su kapitalu i kapitalizma o jums ubagėliai kas iš to vaiku lavonai
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių