O. Scholzas: kai kurios šalys, tarp jų ir Ukraina, svarsto, kaip sėsti prie derybų stalo

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad nuolat keliamos tarpininkavimo iniciatyvos dėl taikos Ukrainoje, praneša UNIAN.

Interviu leidiniui „Märkische Allgemeine Zeitung“ jis priminė, kad, prasidėjus plataus masto karui, Rusija ir Ukraina vedė tiesiogines derybas, tačiau jos žlugo. Pasak kanclerio, taip atsitiko todėl, kad Kremlius jomis tik dangstė savo kariuomenės permetimą į Donbasą dideliam puolimui.

„Vėliau iškilo aikštėn masinės žudynės Bučoje ir Irpinėje – neįtikėtini Rusijos ginkluotųjų pajėgų nusikaltimai civiliams gyventojams. Tai atėmė bet kokį pagrindą deryboms“, – pabrėžė O. Scholzas.

Tačiau leiskite man paaiškinti vieną dalyką: taika įmanoma bet kuriuo metu.

Jis taip pat priminė, kad karo metu buvo vedamos derybos dėl grūdų koridoriaus, saugumo Zaporižios atominėje elektrinėje ir apsikeitimo karo belaisviais.

„Kai kurios šalys, įskaitant Ukrainą, šiuo metu saugumo patarėjo lygiu svarsto, kaip galėtų prasidėti taikos procesas. Tačiau leiskite man paaiškinti vieną dalyką: taika įmanoma bet kuriuo metu. V. Putinui tereikia nutraukti savo barbarišką kampaniją ir išvesti kariuomenę“, – sakė Vokietijos kancleris.

Komentuodamas diskusijas dėl raketų „Taurus“ tiekimo Ukrainai, O. Scholzas pažymėjo, kad jis kaip vyriausybės vadovas turi prisiimti atsakomybę karo ir taikos bei saugumo Europoje klausimais. „Nors mes tvirtai remiame Ukrainą, padarysime viską, kas įmanoma, kad išvengtume karo eskalavimo – tai yra karo tarp Rusijos ir NATO. Mes taip pat nesiųsime savo karių į Ukrainą. Ir aptardami kiekvieną ginkluotės siuntą, mes kruopščiai pasveriame, ką tai reiškia šiame kontekste. Štai kodėl aš nusprendžiau taip, kaip nusprendžiau“, – paaiškino situaciją O. Scholzas.

Kartu jis pažymėjo, kad Vokietija remia Ukrainą ginklais ir šaudmenimis labiau nei bet kuri kita Europos šalis. „Vien tik tam mes išleidžiame daugiau kaip 28 milijardus eurų. Daugiau nei daugelis kitų šalių kartu paėmus. Ir darysime tai tol, kol reikės. Tai rodo Putinui, kad jis neturėtų tiesiog laukti, kol visi kiti nustos teikti paramą“, - apibendrino O. Scholzas.

UNIAN primena, kad Ukrainos valdžia jau seniai atmetė derybų su Rusija idėją, nes tai reikštų kapituliaciją. Tačiau pasaulio lyderiai retkarčiais paragina pradėti taikos derybas.


Šiame straipsnyje: Olafas Scholzasderybostaikakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių